Jedine biljke koje zapravo mogu da opstanu u kupatilu

biljke kupatilo
Foto: Iveta Vaivode / ImageSource / Profimedia

Preživeće i zahtevne uslove.

Kupatilo treba da bude funkcuionalno, ali neretko bude malo. Tada nije lako smisliti način da oplemenimo taj prostor, a da sebi pritom ne zakomplikujemo život. Međutim, to ne znači da nije moguće. Jedan jednostavan način za početak je uvođenje nekoliko biljaka u kupatilo. To je, naime, savršen način da u tu prostoriju unesete dašak boje bez preteranog truda. To je takođe i sjajan način da vaše kupatilo odiše opuštajućom atmosferom, što je idealno za prostoriju u kojoj bi barem na tren trebalo da se isključite i opustite.

Naravno, neće sve biljke srećno živeti u kupatilu, pa ćete morati da ih pažljivo odaberete. Iako u kupatilu može da bude vruće i vlažne dok ga koristite, ponekad može postati i prilično hladno (posebno ako morate da otvorite prozor da se rešite viška vlage), pa će vam trebati biljke koje se mogu nositi s tim temperaturnim fluktuacijama. Osim toga, mnoga kupatila obično imaju malo ili nimalo prirodnog svetla, pa će i to biti odlučujući faktor za odabir. Međutim, ako stavimo ove činjenice na stranu, dodavanje malo zelenila u kupatilo je fantastičan način da unesemo malo stila u svoj prostor. Ako vam je to ideja već neko vreme, tu je lista zelenih lepotica koje će vam biti verne prijateljice i uživaće ​​u visokoj vlažnosti i toploti vašeg kupatila.

Lubeničasta Peperomia (Peperomia argyreia)

U divljini ova biljka raste ispod drveća, pa uživa u svetlu koje nije direktno ili laganoj senci.

Moraćete da je zalivate samo kada se zemlja u potpunosti osuši.

Zeleni ljiljan (Chlorophytum comosum)

Biljka pauk može da podnese ako je malo zanemarite, ali ako želite da vam uspe, pustite tlo da se malo osuši između dva zalivanja.

Ova biljka takođe može podneti slabo svetlo, ali će biti mnogo srećnija kada ima pristup jakom, ali ne direktnom svetlu.

Kineski dolar (Pilea peperomioide)

Poznata po svojim jedinstvenim, okruglim listovima, ova biljka može podneti malo nege i raste prilično brzo, što znači da ćete biti nagrađeni s puno novih listova i pre nego što primetite.

Osim toga, proizvodi mladice koje možete odrezati i razmnožiti. Kineska biljka novca voli svetlost koja nije direktna, pa je držite podalje od prozora. Dajte joj malo vode kada se tlo malo osuši.

Kovrdžava paprat (Nephrolepis exaltata)

Poznata i kao bostonska paprat, ova biljka je poreklom iz senovitih, vlažnih šuma i džungli tropskih regija širom sveta, što je čini savršenom za kupatila sa slabim osvetljenjem. Njeni dugi, šiljasti listovi izgledali bi sjajno postavljeni na ivicu kade ili viseći u praznom uglu, piše gloria.hr.

Poput većine paprati, i ova voli vlažne prostorije, stoga pazite da joj tlo bude vlažno (ali ne mokro) i dajte joj dodatnu vlagu kad se tuš ne koristi. Bostonskoj paprati takođe ne smeta senovitije mesto.

Zlatni puzavac (Epipremnum aureum)

Još jedna sjajna biljka za ovu prostoriju u stanu je zlatni puzavac, koji izgleda fantastično dok pada s police. Poznat je po tome što je neverovatno izdržljiv (nadimak ‘đavolji bršljan‘ dobio je jer ga je gotovo nemoguće ubiti), a na malo ljubavi reagovaće s puno rasta.

Zlatni puzavac voli svetlost koja nije direktna, gde je to moguće (može preživeti uslove slabog osvetljenja, ali njegova šarolikost može izbledeti) i preferira da mu se tlo malo osuši između dva zalivanja.

BONUS VIDEO: Boemski salonac u kojem je uhvaćen stari duh Zemuna

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram