Idealna temperatura u spavaćoj sobi – da se dobro naspavaš

Dom i dizajn 26. feb 202122:30 > 11. maj 2021 14:21
spavanje
Foto: Tumana Net / Alamy / Alamy / Profimedia

Čak i ako vam spavaća soba zaista služi samo da prespavate, opet u njoj provodite otprilike trećinu dana. Samo nekoliko intervencija mogu vam to vreme učiniti udobnijim i kvalitetnijim.

Mnogi uređuju spavaće sobe kako bi im bile lepe i kako bi se u njima osećali prijatno dok su budni, što obično uključuje svetle boje, atraktivne slike, puno svetlosti… Ipak, najvažnija aktivnost koja se odvija u vašoj spavaćoj sobi je spavanje. Količina vremena koje provedete u snu je važna, ali takođe i kvalitet tog spavanja. Ako četiri od svojih osam sati u krevetu provedete okrećući se i tražeći pravi položaj, sledećeg dana se verovatno nećete osećati baš odmorno i dobro.

Unošenje nekoliko promena može vam pomoći da stvorite bolju atmosferu za spavanje. Prema stručnjacima za spavanje iz Univerziteta Džons Hopkins, prva stvar koja bi mogla da pomogne je odgovarajuća temperatura.

Pročitajte još:

Prohladnija soba i krevet mogu smanjiti noćno znojenje i poboljšati san, prenosi Healthline. Preporučena temperatura je oko 18-19 stepeni.

Svetlost treba svesti na minimum. Isključiti uređaje navući tamne zavese i koristiti vrlo prigušena svetla noću.

Soba treba da je uredna i ne previše natrpana stvarima. Dok spavate možda nećete videti haos u spavaćoj sobi, ali to isto može uticati na vaš odmor. Za bolji san, pokušajte da sredite sobu i krevet svakog dana.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram