FOTO Kako će izgledati muzej posvećen Đorđu Balaševiću

Muzej Đorđa Balaševića Foto: Gradnja.rs

Poznati kantautor iz Novog Sada bio je ikona daleko van teritorije naše zemlje. Balašević je preminuo u februaru ove godine, a zbog njegove smrti tugovao je ceo region, pa se rodila ideja da se u njegovom rodnom gradu podigne muzej – zapravo Atelje snova Đorđa Balaševića, kako ga je nazvao slovenački projektni biro Bevk Perović arhitekti koji je sa ovim rešenjem pobedio na internom konkursu.

Predviđeno je da se muzej podigne u blizini Dunava, odnosno u okviru parka novosadskog kampusa, neposredno u blizini zgrade Rektorata, piše Gradnja.

Kako se navodi u projektu, novi objekat sa okolnim „parkom u parku“ unutar postojećeg parka “uspostavlja novu platformu čitanja pesnikovog dela”.

Muzej Đorđa Balaševića Foto: Gradnja.rs

Dalje se navodi da je objekat materijalno jednostavan. Kao kontrast nežnom vrtu stoji gruba betonska konstrukcija, izvedena sa dunavskim peskom i šljunkom, otporna i robusna.

Na delu placa veličine 20×25 metara predviđa se gradnja objekta P+1 kojem se prilazi rampom. Atelje snova postavljen je na pijedestal, ploču koja objekat izdvaja iz teritorije parka, a istovremeno je i trem objekta.

Muzej Đorđa Balaševića Foto: Gradnja.rs

U prizemlju se nalazi prsten izložbenih prostora sa centralnom dvoranom i stepeništem koje predstavljaju tribine za sedenje. Prvi sprat je predviđen za 10 memorijalnih soba koje predstavljaju deo muzeja. Tako se na spratu nalaze sobe: „Ne lomite mi bagrenje“, „Jesen stiže dunjo moja“, „Devojka sa čardaš nogama“, „Boža zvani Pub“, „Život je more“ i druge.

Muzej Đorđa Balaševića Foto: Gradnja.rs

*

Muzej Đorđa Balaševića Foto: Gradnja.rs

Krov je predviđen kao javna terasa, svet snova Đorđa Balaševića. Kao što se vidi na renderima, na krovnoj terasi je predviđeno kružno vodeno ogledalo.

Muzej Đorđa Balaševića Foto: Gradnja.rs

Oko objekta je predviđena sadnja drveća koje su u vezi sa delima Đorđa Balaševića: orah (…na dan kada sam rođen…), bagrem (…ne lomite mi bagrenje…) i rasad breza, a sve osmišljeno kao park u parku.

Spolja je predviđen otvoreni atrijum koji bi se koristio za okupljanje ljudi i javne performanse.

Muzej Đorđa Balaševića Foto: Gradnja.rs

Izgradnja bi trebalo da počne 2022. godine.

Inače, najavljena izgradnja muzeja posvećenog Đorđu Balaševiću podelila je javnost u Novom Sadu. Iako svi podržavaju ideju da bi novosadaki kantautor trebalo da dobije muzej, veliki je broj onih koji se protive lokaciji, na kojoj je planirano da muzej bude podignut. Muzej da, u Univerzitetskom parku ne, poruka je onih koji se protive ideji.

***

Bonus video: Nacionalni parkovi u Srbiji

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram