Dvorište od 170 kvadrata na Vračaru krije ambijent dostojan holivudskog filma

Foto:Shutterstock

Sve što možete da poželite od kuće u gradu.

Razigranost arhitektonskih struktura spoljašnjeg prostora kreira nesvakidašnji pejzažno-arhitektonski ambijent oaze s pregršt brižljivo biranih detalja.

Beogradski studio Landscape Factory zaslužan je i za pejzažno oblikovanje ove oaze mira, zelenila i uživanja smeštene u srcu Vračara.

Ukupne površine od 170 kvadratnih metara, ovo sklonište od savremene vreve i užurbanosti je prema rečima pejzažnog arhitekte Dejana Popova kreirano tako da se maksimalno iskoriste svi potencijali i mogućnosti boravka u otvorenom prostoru, kako prenosi Gradnja.rs.

Moderno oblikovanje, jasne i čiste forme

Leškarenje na ležaljci, pergole sa puzavicama, ograničenost obodnim visokim zelenilom, lounge zone, firepit plato, natkriveni prostor sa roštiljem i stolom za ručavanje, zatvorena letnja kuhinja – elementi su formirani za intenzivno korišćenje vrta u što većem delu godine.

„Moderno oblikovanje, jasne i čiste forme, postignuto je izgradnjom prostora za sadnju različitih gabarita i visina“, navodi Popov, koji je ovom projektu dao ime Bathed In Sun (srp. okupano suncem).

Obodom u vidu tanjih potpornih zidova ostavljen je prostor za nesmetan rast drveća i različitog zelenila i na elegantan način postignuta dubina potrebnog supstrata, shodno da se ispod celokupnog vrta nalazi podzemna garaža objekta.

„Tako su kreirane zone različitih sadržaja vrta, ali i interesantne vizure koje iz unutrašnjih prostorija otvaraju specifične prizore eksterijera“, objašnjava Popov.

Brižljivo birani detalji

Dominantnost bele boje, svetlih tonova outdoor keramike i drvenih elemenata, otvara prostor i čini ga prostranijim, uz naglašavanje poteza kretanja, linijskih horizonata obodnih ograda i zidova žardinjera.

„Kao prilikom izgradnje svakog eksterijera, i ovde se vodilo računa o brižljivo biranim detaljima – ručno rađena drvena ljuljaška krevet, jednostavne bele metalne pergole sa sajlama za puzavice i moderno ognjište koje dominira centralnim prostorom pored kubične žardinjere sa velikim multistem stablom Koelreuteria paniculata“, navodi pejzažni arhitekta.

Razigranost arhitektonskih struktura spoljašnjeg prostora kreira nesvakidašnji pejzažno-arhitektonski ambijent oaze, kao svojevrsnog zelenog ostrva u urbanoj celini.

„Konačan izgled vrta dopunjen je posudama sa biljkama, nameštajem, interesantnom rasvetom i detaljima. Korisnicima eksterijera ostaje samo da se opuste i što više uživaju u ambijentu koji ih okružuje“, naglašava na kraju Dejan Popov.

Bonus video: Saveti čoveka s najlepšim dvorštem u Beogradu za uređenje terase

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram