Devojačko oko: Raskošno cveće koje ne traži mnogo nege

Devojačko oko
Foto: Shutterstock

Od jula pa do septembra vreme je cvetanja biljke poetskog naziva, devojačko ili carevo oko. Prepoznatljiv je po crvenkasto žutoj loptici oko koje su u jedan red gusto naslagane žute latice te izgledom podseća na oko – zbog toga je i dobio to zanimljivo i pomalo romantično ime.

Devojačko oko vrlo je jednostavno uzgojiti, jer toleriše veliki broj različitih tipova tla, piše zadovoljna.hr. 

Kako izrazito voli sunce, cvetu je važno osigurati mesto u toplom delu vrta, a iako ga je potrebno redovito zalivati, neće vam zameriti ako zaboravite da ga zalijete i neće uvenuti jer može i dugo biti bez vode, čak i kada je suša.

Cvet ljupke lepote potuče iz Severne Amerike i postoji blizu 90 vrsta raširenih po velikim delovima Severne Amerike, te na severozapadu Južne Amerike. U Srbiji rastu tri vrste: velecvetno devojačko oko (C. grandiflora), dvobojno devojačko oko (C. tinctoria) i Coreopsis verticillata.

Devojačko oko
Foto: Shutterstock

Sa svojim žutim ili žuto-smećkastim zvezdastim cvetnim glavicama može narasti od 30 do 120 centimetara, zavisi od sorte. Kako biste što duže uživali u njegovoj lepoti, za vreme cvetanja potrebno je skidati osušene cvetove kako bi na njihovom mestu izrasli novi. Prednost devojačkog oka je i ta što vrlo brzo raste pa ćete u kratkom vremenu imati guste busene koji će trajati godinama.

Devojačko oko
Foto: Shutterstock

Seme se seje na stalno mesto u vrtu od kraja marta do početka aprila, a mlade biljke proređuju se na potrebni razmak. Kako je vrlo zahvalna biljka, a i dugo cveta, može se kombinovati s drugim sadnicama.

BONUS VIDEO Krpelji – pazite se krvopija skrivenih u visokoj travi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram