Detalji zbog kojih će vaš stan izgledati jeftinije

Dom i dizajn 15. avg 202013:44 > 11. maj 2021 14:53
Sušenje veša
Foto: Gary Perkin / Alamy / Alamy / Profimedia

Kada su enterijeri stanova i kuća u pitanju, definitivno nije sve u parama. Dovoljno je osmisliti dobro osvetljenje, promeniti boje detalja, uneti neku biljku i prostor se menja, postaje lepši za život.

Naša kultura stanovanja u mnogim stvarima ima dodirne tačke sa tim kako se ponašamo van kuće. Ukoliko uveče prošetate gradom i pogledate u mahom prljave prozore, videćete da u gomili stanova vise gole sijalice. To nije do para, već do želje da ambijent u kom živite napravite ili ne napravite prijatnim. Nekima od nas prosto nije važno kakva im je kuća.

Ukoliko ipak niste imućni, a volite da sve deluje kao iz časopisa, izbegnite sledeće zamke. Nekoliko detalja koji nam promaknu mogu da naprave ogromnu razliku, a nije potrebno nikakvo ulaganje.

Posteljina iz različitih kompleta

Krevet
Foto: Andrii Biletskyi / Alamy / Alamy / Profimedia

Neka istraživanja pokazuju da boja, dezen i materijal vaše posteljine mogu uticati na vaše psihičko zdravlje i emocije. San u staroj, izbledeloj, pohabanoj posteljini neće biti kvalitetan, a ako ste namestili krevet i imate jastučnicu, čaršaf i jorgansku navlaku iz tri različita seta, jedina asocijacija posmatrača, pa podsvesno i vas, biće haos.

Obuća razbacana po hodniku

Hodnik
Foto: Ansgar Werrelmann / Carte Blanche / Profimedia

Ovo svi radimo. Čim uđemo u kuću izujemo se i ostavimo cipele razbacane u hodniku. Da bi bilo malo više reda i da bi kuća delovala čistije, potreban je onaj jedan minut više da patike gurnete u cipelarnik. I ne, ne mislimo samo na situacije kad dolaze gosti!

Poklopac od stare šerpe na novoj šerpi

Šerpe
Foto: Mark Hunt / DesignPics / Profimedia

Poklopac koji nije od šerpe koju koristite bode oči. Još gore je ako veličina nije odgovarajuća, pa ogroman poklopac koji ste nasledili od babe stoji preko nove šerpe i zbog kondenzacije kaplje i pravi haos. Čak i najbolje dizajnirane kuhinje deluju loše i aljkavo zbog ovakvih detalja.

Sofa prekrivena frotirima ili jambolijom

Sigurno ste bili kod nekog čija mama je sofu ili bar daljinski upravljač držala uvijen u najlon. Čistoća je možda pola zdravlja, ali prekrivanje garniture ili fotelja frotirima ili jambolijom zaista izgleda kao kadar iz „Mućki“, a teško i da je zaista higijenski opravdano. Ako vam je baš važno da ne isflekate nameštaj, a ne želite da ga ribate sami, kad nabavljate sofu razmišljajte o nekoj sa navlakama koje se skidaju i peru.

Krpa ispred vrata

Otirači nisu skupi, pa ipak ispred stanova uglavnom i dalje čuče stare, prljave krpe i peškiri. Nabavite otirač koji se lako usisa i menjajte ga kad se pohaba.

Napukli sudovi

Tanjiri i čaše treba da budu celi. Iako smo skloni da generacijski taložimo stare sudove i prema njima često imamo sentimentalan odnos, staro i napuklo – bacajte. Ako ništa drugo – kad tad bi krcnuta šolja mogla da se potpuno slomi dok iz nje pijete.

Plišane igračke poređane na sofi i polici

Plišane igračke
Foto: Mieneke Andeweg-van Rijn / Alamy / Alamy / Profimedia

Gomila plišanih igračaka u dnevnoj sobi osim što šalje poruku da imate sindrom Petra Pana, skuplja štroku i prašinu.

Sušilica za veš na sred sobe

Sušilica
Foto: Mariia Boiko / Alamy / Alamy / Profimedia

Čak i ako nemate terasu, to ne znači da veš treba da sušite u sred stana. Sklonite sušilicu u neki kutak koji nije vidljiv, a suv veš složite i sklonite, ne pravite gomile. Em izgledaju neuredno em i one skupljaju prašinu, pa će se pranje veša svesti na – džabe ste krečili.

Zidni kalendari

Papirni zidni kalendari sa slikama Sneška Belića, slatkim mačetom ili logom kompanije su primer koji treba da ostane u prošlosti. Jedina gora dekoracija na zidu od kalendara za 2020. je onaj za 2019. koji ste i zaboravili.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram