Božićni sto za čistu desetku: Trikovi koji će vam pomoći da vaša trpeza bude zvezda praznične sezone

Vitlejemska zvezda iznad Krsne slave sa Svetom porodicom na prazničnoj trpezi na Božić, Foto: Pepco/Promo

Praznici su magično vreme za koje želimo da se pripremimo sa najvećom pažnjom.

Pored kupovine poklona i ukrašavanja vašeg enterijera prelepim prazničnim ukrasima, ne treba zaboraviti još jedan važan aspekt, koji postaje centralna tačka spajanja svih divnih trenutaka. To je, naravno, svečani sto za kojim se okupljamo sa svojim najmilijima da sednemo za elegantnu večeru.

Osim ukusne hrane, ona je i oličenje radosti, porodične topline i divnih trenutaka provedenih sa omiljenim ljudima. Ako želite da ovogodišnji praznični sto oduševi ne samo tradicionalnim jelima, već i kreativnim dodacima i atraktivnim posuđem, pogledajte Pepco savete i inspiracije koje će vam omogućiti da napravite jedinstveno mesto za porodične sastanke.

Praznična trpeza – simbol tradicije i porodične topline

Praznična trpeza postala je oličenje porodične tradicije koja se neguje iz generacije u generaciju. U svim domovima pripreme prate različita pravila i smernice, tako da bez zadrške možemo reći da je svaka praznična trpeza specifična i jedinstvena. Simbol je porodične topline, jer okuplja mnoge rođake koji svakodnevno – zbog posla ili teških obaveza – jednostavno nemaju priliku da provode vreme sa svojim najmilijima.

Prilike za slavlje ne manjka, zbog čega se svečana, lepo ukrašena trpeza, osim božićnih i novogodišnjih praznika, pojavljuje i na drugim proslavama, poput Uskrsa, nedeljne večere, rođendana, imendana, svečane večere, godišnjice., proslavljanje promocije ili dobijanje novog posla.

Dekoracije, pribor i posuđe za jelo treba birati uzimajući u obzir prirodu okolnosti. Na primer, kada pripremate prazničnu trpezu za kojom će porodica sesti za slavlje, trebalo bi da se fokusirate na korišćenje prazničnih ukrasa, papirnih salveta i tematskih ukrasa. Zahvaljujući ovome stvorena je jedinstvena atmosfera i atmosfera tzv zvezde, a večera prođe u odličnom raspoloženju.

Kako organizovati prazničnu trpezu? Saveti i trikovi za početak

Badnja trpeza pripremljena za božićnu večeru, Foto: Pepco/Promo

Već znamo da je praznična trpeza glavna tačka događaja koji okuplja članove porodice, sednu za večeru i potom proslave lepe trenutke koji će se dugo pamtiti. Iz tog razloga, pravilna postavka i atraktivna, upadljiva dekoracija stola je važna, ne samo za domaćina, već i za pozvane goste.

Kako postaviti praznični sto? Osnovni element koji ne bi trebalo da nedostaje je, naravno, stolnjak. Najčešće, odluka pada na elegantan, beli model koji naglašava prirodu događaja. Pored stolnjaka, preporučeni dodatak su i manji stolnjaci za stolove, koje unose veliku raznolikost u dekoraciju, a takođe služe i drugim funkcijama, na primer, deljenjem stola na zasebne delove. Takođe vredi razmisliti o prazničnim podmetačima za tanjire i posuđe uz servirana jela, kao i o ukrasnim papirnim salvetama postavljenim pored servisa i pribora za jelo – oni će obezbediti da sve bude uredno i elegantno.

Ljudi koji više vole šarene dodatke mogu biti u iskušenju da izaberu prepoznatljiv stolnjak, na primer sa crveno-belim ili zeleno-crvenim kariranim šarama, ili zanimljivim šarama, poput pahuljica. Kada se odlučujete za takav korak, preporučujemo vam da pažljivo razmislite o izboru ostalih dodataka i posuđa, koji bi trebalo da budu usklađeni. Sve navedene ponude naći ćete u lancu prodavnica Pepco.

Boje koje treba da se pojave na prazničnom stolu

Praznična paleta boja sastoji se prvenstveno od crvene, bele, zelene, tamnoplave, sive, bordo, zlatne i srebrne. Ovo su glavne nijanse koje uvek povezujemo sa ovim magičnim dobom godine. Vredi ih uzeti u obzir prilikom ukrašavanja prazničnog stola i odabira dodataka koji se odnose na ovaj poseban period. Ipak, preporučujemo da ne idete iz jedne krajnosti u drugu – raspored praznične trpeze treba da odražava naš osećaj ukusa i da se uklapa u našu estetiku. Ovo će učiniti vreme provedeno sa vašim najmilijima za stolom još prijatnijim.

Praznični sto u praksi: korisni dodaci koje vredi imati u rukavu

Foto: Pepco/Promo

Pored uzimanja u obzir pitanja boja, izuzetno važna faza pripreme praznične trpeze je prikupljanje korisnih dodataka koji bi trebalo da se pojave među posuđem i priborom. Gore navedeni obavezni dodatak je stolnjak. Pored toga, praznični stolni aranžman biće upotpunjen podmetačima, ukrasnim salvetama i stazama.
Na prazničnom stolu ne može izostati prelep pribor za jelo. Posuđe i pribor za jelo stoga je apsolutni must-have o kome vredi da se brine unapred. Završetak priprema za goste uštedeće vam nepotreban stres, što se ne preporučuje tokom tako posebnog porodičnog vremena.

Kupovina posuđa može biti u potpunosti prilagođena prilici, birajući karakterističnu šaru ili dekoraciju tanjira i drugog posuđa, ili birajući univerzalni, elegantan set koji će se koristiti za druge prilike tokom cele godine. Pored tanjira, tu treba da budu i čaše za piće, a ponekad se u dekoraciju dodaju i staklene čaše. Preporučujemo da odaberete one koji će odgovarati stolu i dekoraciji postavljenoj na njemu.

Sastav prazničnog stola savršeno će upotpuniti svećnjaci i atmosferske sveće postavljene na njih. Osim ambijenta, pojačavaju i toplinu i porodičnu atmosferu. Alternativa su sve popularnije LED lampe i atraktivni fenjeri.

Pepco infografika Kako ukrasiti božićni sto? Foto: Pepco/Promo

Moderni načini ukrašavanja prazničnog stola – ukrasi i ukrasi

Pored klasičnih elemenata koji čine praznični sto, preporučujemo vam da razmislite o ukrašavanju šarmantnim dodacima i ukrasima koji će naglasiti magičnu atmosferu i jedinstvenost trenutka. U centru stola, prelepo će izgledati praznični ukras od zelenih grančica uokvirenih detaljima kao što su šišarke, kriške kandiranog voća, trake i male kuglice. Možete staviti sveću u dekoraciju i zapaliti je neposredno pre početka večere.

Vaza sa grančicama jelke, ružama ili drugim cvećem koje odgovara vašem stilu i dominantnoj paleti boja takođe može postati atraktivan dodatak aranžmanu praznične trpeze.

Na kraju, želimo da istaknemo da, prema poznatoj izreci „previše svega, nezdravo je” prilikom ukrašavanja praznične trpeze, treba koristiti zdrav razum i umerenost. Previše dodataka i detalja može imati suprotan efekat od predviđenog i može nepotrebno odvratiti pažnju gostiju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram