Arhitektica Nina otkriva odličnu foru: Kako da izabereš savršenu garnituru za svoj stan

Garnitura Foto:Shutterstock

Ona je više od komada nameštaja.

Na njoj čitamo, igrmao igrice, družimo se, izležavamo, a gotovo je „must“ da funkcioniše i kao dodatni ležaj. Ugaona garnitura jedan je od ključnih komada u našem domu, zbog čega mora da bude mnogo više od pukog mesta za sedenje. Estetski trendovi jesu zanimljivi za praćenje, ali stručnjaci upozoravaju da je funkcionalnost jedini trend koji nikada ne izlazi iz mode.

Zbog svega toga, odabir savršene garniture nije uvek najjednostavniji zadatak pa na umu treba da imamo više faktora. Svakako prioritet treba da nam bude odabir garniture koja će odgovarati našim potrebama ili im se može prilagoditi, savetuje za Dom i dizajn Nina Ninčević, arhitektica, dizajnerka, umetnica i vlasnica arhitektonskog studija Arhitektura plus.

„Pri odabiru garniture za sedenje prvenstveno treba razmisliti o svim oblicima korišćenja. Garnitura danas ne služi isključivo za sedenje već može, a često i treba, da udovolji drugim zahtevima pa o tome treba voditi računa. Dakle, pre svega treba definisati potrebe na koje jedna garnitura kao komad nameštaja treba da odgovori – ukazuje stručnjakinja.

Jedan komad, puno funkcija

Na pitanje koji su u poslednje vreme najveći trendovi po pitanju garnitura, bilo da se radi o stilovima, materijalima, bojama ili njihovim funkcionalnostima, Nina odgovara:

„Sve se veća pažnja pridaje modularnosti garnitura pri korišćenju, u odnosu na različite položaje tela, ali i prilagodljivosti pri slaganju elemenata tako da kupac može koristeći elemente iste serije da složi „custom“ varijantu koja baš njemu odgovara. Estetski smo ušli u neku fazu svetlog enterijera, prijatnih tekstila, mekanih i ženstvenijih formi, što mi je lično jako drago“, kaže Ninčević.

Jedan od prvih koraka u odabiru savršene garniture je definisanje budžeta, a bilo bi optimalno odabrati renomiranog proizvođača koji će moći da da podršku ako dođe do reklamacija ili poteškoća u korišćenju i montaži. Iduće treba promisliti o parametrima poput materijala i dimenzija, oko kojih često grešimo, premda nam se na prvu čini da je to gotovo nemoguće.

„Kod odabira materijala treba vrlo dobro odvagnuti između funkcije i estetike i pripaziti da trenutni trendovi ne budu naša glavna misao vodilja. Garnitura je komad nameštaja koji se ne menja svakog dana. Informišite se o čvrstoći materijala i načinu održavanja. Na primer, osoba koja ima mačku kao kućnog ljubimca ne bi trebalo da izabrati sofu od buklea. Uz sve ove predostrožnosti, mislim da ljudi i dalje najveću grešku prave kod najjednostavnije stvari, a to je dimenzija garniture. Svakako pre odlaska u kupovinu preporučujem da izmerite prostor u koji garnitura treba da bude postavljena i da lepljivom krep trakom po podu označite površinu u dimenzijama odabranog nameštaja“, savetuje Ninčević.

Stručnjaci su najbolja pomoć

Jednako kao udobnost, važno je da se nameštaj uklopi u prostor kojim raspolažemo. Tu je ključni ‘šalabahter‘ upravo spomenuta krep traka. Jednom kad je zalipite na pod, probajte da se krećete kroz prostor, proverite udaljenost od ekrana, vizure iz različitih uglova i slično.

„Naravno, pomoć stručnjaka je u ovakvim situacijama isto jako korisna. Uz pomoć 2D ili 3D prikaza možete lako doći do zaključka što je najbolje za vas i vaš prostor. Kod nas u kancelariji se koristi i tehnologija za virtualnu stvarnost gde osoba može pomoću 3D modela i kartonskih naočara lako dobiti osećaj stvarnih dimenzija enterijera, pa čak se i kretati kroz virtuelni prostor. Mogućnosti koje nam danas tehnologija nudi su neizmerne“, zaključuje arhitektica Nina.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram