Arhitektica Katarina Mijić kupila je u Parizu stari stan od 30 kvadrata i pretvorila ga u savršenstvo – najlepša je spavaća soba

Foto: SuperProstor

Ova garsonjera od 30 kvadrata u Parizu renovirana je tako da potpuno zadovoljava potrebe mladog para.

Kada su Katarina Mijić, arhitektica, i Pjer Morel, fotograf, odlučili da kupe svoj prvi stan, zagledali su se u garsonjeru od 30 kvadrata, na prvom spratu zgrade iz sedamdestih u Parizu. Tek što je diplomirala, perspektivna mlada arhitektica je ovaj stan videla kao svoje prvo igralište u prirodnoj veličini.

„Izazov je bio optimizovati ga tako da ima funkcionalnosti većeg stana i da bude udoban i topao za druženje sa prijateljima“, objašnjava ona za francuski portal Houzz.

Cilj je bio da sve ovo ostvare bez prekoračenja budžeta.

Iako je prostor veoma ograničene površine, želeli su da imaju odvojene dnevne zone i intimnost noćne zone, bez ikakvog pregrađivanja zidovima. Ovo je postignuto eksploatisanjem treće dimenzije – visine, piše Super Prostor.

Foto: SuperProstor

Krevet je uzdignut, smešten uz plakare u hodniku, i odvaja ulaznu zonu sa kupatilom od dnevne zone. Smeštajnom kapacitetu ispod kreveta može se pristupiti sa tri strane – s prednje strane su duboke fioke za odlaganje posteljine i pokretne stepenice za pristup krevetu; sa strane ka dnevnom boravku je biblioteka, dok su ka kuhinji otvorene police.

Foto: SuperProstor

Kreirajući ovaj prostor za odlaganje, Katarina, kako sama kaže, nije protraćila ni jedan jedini centimetar.

Foto: SuperProstor

Dnevna zona sastoji se od kompletno opremljene ugradne kuhinje, trpezarije i dnevnog boravka sa dvosedom i niskim stolom.

Foto: SuperProstor

Kroz duguljasti prozor, koji se razvija celom dužinom fasade sa dvorišne strane, pruža se pogled na ozelenjenu krovnu površinu.

Foto: SuperProstor

Uz ovaj dodir prirode i nameštaj od hrastovine i zelene boje, postignut je umirujući ambijent u stanu.

Foto: SuperProstor
Foto: SuperProstor

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram