Arhitekta otkriva na šta da obratiš pažnju kad kupuješ stan

stan
Stan u Beogradu,

Dešava se da ljudi kupe svoj stan da bi tek nakon nekog vremena shvatili koliko mana ima. Da ne biste napravili sličan propust, pitali smo arhitektu na šta treba obratiti pažnju.

Prvi savet arhitektkinje Jelene Mitov je da kupovinu stana treba da posmatramo pre svega kao investiciju, odnosno na način kao da ćete moći da ga prodate i stavite se u poziciju da je to jedna određena vrednost koju imate i kojom u svakom trenutku mozete da raspolažete. Na taj način odmah ćete eliminisati loše opcije suterena, neuknjiženih stanova, problematičnih i skučenih potkrovlja. Važno je shvatiti da stanovi na tržištu samo vremenom gube vrednost, a vi ne želite da nešto u šta se uložili sutra vredi manje.

Lokacija

Pri kupovini stana trebalo bi da obratimo pažnju da lokacija gde stan gledamo ima u budućnosti potencijal za razvoj i rast cena.

„Zapitajte se koliko odabrana lokacija vredi danas, a koliko će vredeti kasnije i na koji način će se razvijati. Da li će biti gušće naseljena, udaljenost od bitnih tačaka u gradu i sl. Bitno je sagledati da li odabranu lokaciju samo trenutno doživljavamo kao dobru i vrlo jasno definisati šta je to vama pozitivno kod nje i kakva će ona biti za 10, 15 godina… Da li ima potencijala da se razvija ili će propadati.”

Stanje stana

„Ovo treba uzeti kao parametar, ali je naravno moguće bilo kakvim renoviranjem postići puno toga. Bitno je da konstrukcija objekta nije ugrožena i naravno sagledati sve tehničke karakteristike (debljina zidova, zvucna izolacija i sl.)”

Prilikom renoviranja starih stanova bitno je da budete svesni investicije renoviranja pre kupovine jer, ukoliko se to ne sagleda iz svakog ugla, može se desiti vrlo lako da vas stari stan košta mnogo više nego novi.

„Ukoliko on nije u objektu koji ima određenu arhitektonsku vrednost ili je deo neke veće celine koja ima neku istorijsku vrednost, pitanje je da li vredi ulaziti u to, odnosno da vredi praviti ‘od babe devojku’”, istakla je Jelena Mitov, su-osnivač studija Modelart arhitekti.

Raspored prostorija

Raspored prostorija u stanu je vrlo bitna stavka. Arhitekte ne mogu da naprave čudo od stana koji ima prolaznu dnevnu sobu koja nema svetla ili hodnik bez svetla.

Važno je da stan bude osunčan i da ima što više svetla, te i da ima mogućnost parkinga.

Na šta dodatno treba obratiti pažnju

Kada je u pitanju novogradnja, neophodno je raspitati se o karakteristikama ugrađenih materijala (debljina izolacije, tip gradnje, kvalitet završnih radova i slično).

Na kraju, na tržištu je velika ponuda različitih stanova i svako ko traži stan za sebe treba jasno da postavi svoje ciljeve – zašto traži stan; ko će biti korisnici stana; kakav taj stan treba da bude da bi vam život u njemu bio lepši, lakši, udobniji.

„Kupovina stana nije mala investicija, pa bih savetovala da pozovete stručnu pomoć prilikom kupovine koja bi vam pomogla da sagledate stan i shvatite da li je on baš to što tražite. Cena konsultacija sa stručnom osobom je zanemarljivo mala u odnosu na investiciju, a može puno da znači.”

***

Bonus video: Sibinj – grad koji nas posmatra

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram