5 prelepih kuhinja koje je dizajnirao Filip Rašković u stanovima od 30 do 130 kvadrata

kuhinje filip rašković
Foto:promo

Ne zna se koja je lepša.

Filip Rašković je posebno ime u svetu domaće arhitekture i dizajna enterijera. U okviru rada dugog celu deceniju njegova velika ljubav su kuhinje.

Foto Miloš Popović

Sada za Zadovoljna.rs on predstavlja pet svojih projekata i u malim i u velikim prostorima koji zaista deluju spektakularno.

Dom Une Krlić

Kuhinja influenserke Une Krlić je u nežnoj sivozelenoj boji, a Filip priča kako je osmislio ovu kuhinju.

Una Krlić Foto:Mihajlo Čkovrić

„Kako u enterijeru preovlađuju prirodni materijali i svetli tonovi, u ovom stanu kuhinja je projektovana kao akcenat u prostoru. Smeštena u ugaoni kutak stana, svojom estetikom privlači pažnju i stvara jedinstveni ambijent.“

Una Krlić Foto:Mihajlo Čkovrić

Kuhinjski elementi su rađeni od farbanog medijapana u dve boje – svetlosiva nijansa koja je korišćena za gornje elemente kuhinje rađena je u tonu ncs s 1502-y, dok su donji i veliki frontovi ugradnog frižidera rađeni u sivozelenoj nijansi ncs s 4005-g50 y.

Una Krlić Foto:Mihajlo Čkovrić

„Svetlozeleni ton se provlači i preko velike staklene pregrade koja odvaja kuhinju od dnevne zone, ali ujedno služi i kao front drvene komode kada je kuhinja otvorena. Celokupan izgled upotpunjen je mat ručicama nepravilnog elipsastog oblika u boji zlata, koji zajedno sa krivudavim linijama na staklenim vratima daju dodatnu mekoću pravilnom rasporedu stana.“

Una Krlić Foto:Mihajlo Čkovrić

Privatna kancelarija

Office-Foto:Relja Ivanić

Ova prostrana kuhinja je deo velike celine dnevne zone jedne privatne kancelarije u Beogradu, pa je tako pretežno namenjena kao dodatak prostoru za sastanke i skupove.

Office-Foto:Relja Ivanić

„Otuda i ideja da se deo kuhinje koji se najviše koristi sakrije kliznim frontovima i prostoru da formalniji ambijent dok su sastanci u toku. Izabrani materijal je većinski hrastov furnir u natur boji na medijapanu, dok su slavina i sudopera u završnoj obradi polirane bronze. Za radnu ploču i oblogu zida korišćen je Corian u Sahara texturi nežne bež boje.“

Office-Foto:Relja Ivanić

*

Office-Foto:Relja Ivanić

Dom Nataše Bekvalac

Dom Nataše Bekvalac na Dedinju je prava poslastica za ljubitelje enterijera, a za dizajn je zaslužan Filip. Što se tiče kuhinje, ona se savršeno nadovezuje na trpezarijsku zonu u ovom domu.

Nataša Bekvalac Foto Ana Kostić

„Najviše se ističe velikim komadom prirodnog neobrađenog kamena. Kuhinjski frontovi ostaju svedeni i minimalistički, sa skrivenim ručicama i ugradnim uređajima izvedeni od farbanog medijapana u boji koja prati dizajn ostatka enterijera. Mermer Daino Reale iz Italije prekriva radnu površinu i vidiljivi deo zida između elemenata“, kaže Filip.

Nataša Bekvalac Foto Ana Kostić

On je kao arhitekta i dizajner enterijera proveo više od 10 godina stvarajući prostore koji prenose posebnu priču i emociju. U okviru svakog prostora najviše pažnje je posvećivao baš projektu kuhinja, ispitivao materijale, kao i najbolji način za funkcionisanje i organizaciju tog dela doma.

„To je jedan od glavnih razloga zbog kojih sam se odlučio da pokrenem BLOK kitchens koji se bavi proizvodnjom kuhinja i koji zaokružuje moje iskustvo u projektovanju i dizajnu, ali i dovodi u prvi plan ideju da svaki dom ima duh tradicije u sebi. Želeo sam da deo tradicije i okupljanja oko zajedničkog obroka sačuvam i prenesem kroz savremeni dizajn u ono što je kuhinja danas za svakoga od nas.“

Filozofija ovog njegovog brenda jesu jednostavna, ali dizajnirana rešenja sa odabirom kvalitetnih materijala, posebne palete boja i precizne izrade i montaže kuhinjskih elemenata.

Kalenić apartman

Blok Kalenić Foto:Mihajlo Čkovrić

U ovom apartmanu je izvedena jedna od prvih BLOK kuhinja, smeštena celom dužinom zida u linijskoj formi sa centralnim ostrvom ispred.

Blok Kalenić Foto:Mihajlo Čkovrić

„Kako je deo salonskog stana, za boju celokupne kuhinje odabrana je vanila nijansa, koja je ranije bila prepoznatljiva boja stolarije u stanovima ovakve prostorne organizacije. Obloga zida punom visinom, ploča na ostrvu, kao i zidna polica rađeni su od Travertino Diavolo kamena koji ima specifičnu oker/narandžastu boju i time kuhinji daje dodatnu toplinu.“

Blok Kalenić Foto:Mihajlo Čkovrić

*

Blok Kalenić Foto:Mihajlo Čkovrić

Blok showroom

Dizajnirana kao jedna od 4 BLOK kolekcije, ova Classic model kuhinja se ističe svojim drvenim vertikalama, koje su dodatno naglašene na ravnim frontovima.

Blok showroom Foto :BLOK archive

„Ovu kuhinju odlikuje sveden izgled sa modernim pogledom na nasleđe, ali i malim dodirom japanske kulture, vidljivim kroz ove vertikalne elemente u vidu letvica. Za radnu površinu je odabran visokootporan Noble kvarcit u mat završnoj obradi. Skulpturalna je i karakterna, pa tako ostavlja snažan utisak u svakom prostoru.“

Blok showroom Foto :BLOK archive

*

Blok showroom Foto :BLOK archive

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram