Znaci da ti je dete razmaženo – i da si ti glavni krivac

Dete
Foto: JPM / ImageSource / Profimedia

Znaci za uzbunu!

Nekada su se roditelji plašili da njihova deca neće imati dovoljno. Sada se plašimo da naša deca imaju previše.

Naravno da želite da svom detetu pružite sve, ali gde je granica između ulaganja u njihovu sreću i preterivanja u tome, koje dovodi do razmaženosti?

„Razmaženo“ dete veruje da ima pravo da dobije šta god želi (kad god to želi) i ponaša se kao da je vaš posao da to obezbedite.

Želimo da naša deca budu svesna svoje vrednosti i da traže ono što žele u svetu, ali takođe želimo da budu zahvalna, odgovorna i izrastu u nezavisne odrasle ljude, piše Your Tango.

Foto:Shutterstock

Ako niste sigurni da li vaš trenutni roditeljski pristup neguje samopouzdano, ali zahvalno dete ili nenamerno stvara razmaženu osobu, proverite listu potencijalno problematičnih ponašanja.

Da li vaše dete očekuje nagradu svaki put kada se od njega traži da nešto uradi?

U životu postoje zadaci koje treba obaviti jednostavno zato što ih treba obaviti. I prema ljudima se odnosimo ljubazno jer je to ispravna stvar. Deca treba da nauče da nema svaki štap šargarepu. Ako vaše dete ne želi ništa da uradi bez nagrade, možda imate problem.

Da li vaše dete ima poslednju reč u osnovnim porodičnim odlukama?

Da li se večera bira na osnovu toga šta vaše dete želi da jede? Da li vaše dete uvek daje odlučujući glas o tome šta će biti aktivnost porodice za vikend, gde idete na odmor ili koju emisiju gledate na TV-u? Ako jeste, vaše dete je verovatno razmaženo.

Ne kažemo da vaše dete ne treba da ima pravo glasa – ali njihov izbor ne bi trebalo da bude uvek važniji od maminog ili tatinog.

foto: Liz Gregg / Mood Board / Shutterstock Editorial / Profimedia

Da li vaše dete uvek traži još, još, još?

Ako dozvolite tinejdžeru da ostane budan do kasno da završi svoju igru na internetu sa prijateljima, da li se on odjavljuje kada to zatražite, ili uvek pokušava da ukrade (ili pregovara) više vremena? Razmaženo dete koje veruje da ima pravo na sve retko je ikada zadovoljno. Ništa mu nikada nije dovoljno.

Da li vaše dete ima disciplinu?

Disciplina je težak, ali moćan koncept za učenje (čak se i odrasli muče sa tim). Ali, razvijanje discipline da se nešto čeka, umesto da to odmah poseduje, jako je važno za vaspitanje dece.

Roditelji često ispunjavaju svaki hir svog deteta kako ono ne bi bilo „frustrirano“ ili „razočarano“, ali ako ne dobijete uvek ono što želite, više ćete ceniti ono što imate.

Foto:Shutterstock

Da li vaše dete razume vrednost novca?

Vaše dete možda ne misli da novac raste na drveću, ali da li zapravo shvata koliko je truda potrebno da zaradi novac koji troši? Većina roditelja ne vodi nikakve razgovore o novcu sa svojom decom.

Ako postoji igračka koju su tražili, možda treba da im pokažete koliko dodatnih poslova u kući će biti potrebno da bi to zaradili. Ako vaš tinejdžer želi da igra igru uz mesečnu naknadu , pomozite mu da odredi mesečni budžet za kupovinu tehnologije.

Ako im samo date novac da ispune svoje želje, ništa nisu naučili.

***

BONUS VIDEO: Radmila Petrović o roditeljstvu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram