Zdrave navike se usađuju od prvog dana

beba
Kako izabrati bebi ime, Foto: - / Wavebreak / Profimedia

Ne čeka se da dete prohoda, da progovori, ili da krene u školu pa da se tek tada uči zdravim navikama. Ne čeka se, jer može biti kasno. Zdrave navike se usađuju od prvog dana, odnosno od prvog momenta od kojeg je dete zrelo za određenu aktivnost. Zdrave navike mogu biti zastupljene u različitim segmentima detetovog odrastanja, a izdvojeni su najznačajniji.

Redovna nega kože

Higijena je veoma važna tema kojoj je uvek potrebno posvetiti puno pažnje. Podrazumeva razne aspekte, a jedan od njih svakako je nega kože mališana. Sa usvajanjem ove navike moguće je otpočeti već prvog dana bebinog života. Naravno da beba neće odmah biti svesna ove aktivnosti, ali vremenom kada se redovno ponavljaju određene radnje vezane za negu kože i sami mališani usvoje te navike.

Nega kože počinje kupanjem ili umivanjem određenog dela tela. Bez obzira na aktivnost, poželjno je da u sve to bude uključena odgovarajuća kozmetika. Pod odgovarajućom kozmetikom se pre svega misli na sapune i kupke koji su prilagođeni najmlađima. To znači da ne sadrže štetne sastojke poput parabena, sulfata, ftalata, iritanasa.

Osim redovnog pranja, kožu mališana potrebno je i hidrirati. Suva koža kod beba nije retkost. Naprotiv, vrlo je česta pojava koja izaziva i neprijatne simptome poput svraba i crvenila. Zato je u negu kože neophodno uključiti i prirodne hidratantne kreme koje će koži dati vlažnost i čuvati je od oštećenja.

Kakve veze imaju zdrave navike sa svim ovim?

Naravno da bebe nisu svesne šta se dešava, kakva se krema nanosi na njihovu kožu, ali je sasvim sigurno da će nakon nekog vremena itekako to postati. Kada za to dođe momenat, navika negovanja kože biće ustaljena i rado primenjivana.

Decu treba navikavati na redovan san

Kada bi se bebama i maloj deci udovoljavalo u pogledu spavanja, onda se sigurno ne bi znao nikakav red. Noć bi vrlo često zamenila dan i obrnuto, a ubrzo bi se svet mogao okrenuti naglavačke. Roditelji vrlo dobro znaju o čemu je reč. Zato je bebe od najranijih dana potrebno navikavati na redovan san i insistirati na rutini kada je spavanje u pitanju.

To znači da bi decu trebalo uvek u približno slično vreme stavljati u krevet kako bi organizam “podesio” svoj bioritam za tu aktivnost i lakše utonuo u san.

To nije uvek lako i jednostavno izvesti jer je potrebno puno roditeljskog odricanja. Roditelji bi nekad duže ostali napolju kako bi poboljšali svoj socijalni život, a ne jurili kući zbog kupanja i spavanja. Međutim, to je žrtva koju treba istrpeti zarad kvalitetnog i redovnog sna. Isto je i sa dnevnim spavanjem. U zavisnosti od bebinih potreba za dnevnim snom, neophodno je prilagođavati dnevne aktivnosti i omogućiti vreme za bebin predah.

Redovno upražnjavanje navike za snom, sigurno će dati rezultata nakon nekog vremena. Mališani se i sami “podese” odnosno inutitivno odu na spavanje u približno slično vreme. Kada je san redovan i kvalitetan, tada se može očekivati zdrava i raspoložena beba.

Ishranu treba bazirati na zdravim navikama

Vreme je za čvrstu hranu?
Odlično! Vreme je i za usvajanje zdravih navika u ishrani.

Ukoliko se čitav proces započne sa povrćem, voćem i žitaricama, tada je beba na dobrom putu da usvoji zdrave navike.

Problem nastaje ako se među prvim namirnicama nađe mleveni keks ili neki drugi, ne baš preporučeni proizvodi. U takvim situacijama roditelji su ti koji otežavaju usvajanje zdravih navika u ishrani.

Zato je potrebno strpljenje i istrajnost.

Možda beba neće sa radošću pojesti brokoli ili neko drugo povrće, ali kada se to povrće ponudi više puta i beba navikne na ukus, onda se ide dobrim putem. Tada već ima šanse da se usvoje zdrave navike.

Roditelji treba da imaju na umu sopstvenu odgovornost u pogledu ovog aspekta. Mame i tate su ti koji određuju koje namirnice će naći svoje mesto na bebinom meniju. U skladu sa tim formiraće se ukus i način ishrane.

Redovno pranje zuba treba da bude svakodnevna navika

Sa redovnim pranjem zuba se ne čeka. Čim nikne prvi zub, vreme je za upoznavanje sa drugaricom četkicom.

Suludo je očekivati da će se beba oduševiti sa tom aktivnošću, ali malo po malo korišćenje četkice bi trebalo postati uobičajena navika.

Prvi susreti sa četkicom delovaće poput igranja, proučavanja, možda čak i negodovanja korišćenja iste. Sve je moguće i važno je biti spreman na različite reakcije.

Međutim kao i za usvajanje ostalih navika, i za ovu je potrebno vreme i strpljenje. Da bi se to vreme skratilo, nije na odmet potruditi se oko izbora prve četkice za mališane. Neka budu šarenih i zanimljivih dezena kako bi ih mališani primetili, rade volje se sa njima poigrali, a možda čak i zube oprali.

Zdrave navike upotpunjuju zdravo odrastanje

Sve se više govori o neophodnosti zdravijeg načina odrastanja dece. Smatra se da današnja deca odrastaju zatrovana vazduhom, hranom, ali i informacijama koje se svakodnevno plasiraju. Čini se kao da je celokupan svet oboleo.

Kako odoleti toj zarazi i detetu pružiti zdravo odrastanje? Jedan od načina je upravo razvijanjem zdravih navika. Kada je dete od malih nogu naučeno šta je u redu, a šta nije, lako će odoleti svim iskušenjima na koje će nailaziti. Ko ne zna odakle da počne, neka se malo informiše i edukuje. Rastimo zdravo je odlično mesto na kojem se mogu saznati veoma bitne stvari kada su bebe i deca u pitanju. Tu se nalazi pregršt korisnih informacija i saveta koji imaju za cilj upravo zdravo odrastanje i usvajanje zdravih navika.

Počeviši od najranijih dana dok je beba još u materici, pa sve do perioda prohodavanja i prvih reči. Upravo je to i važan period za usvajanje određenih navika.

Navike su čudo. Pojedine se veoma teško usvajaju, ali kada se ustale teško ih se rešiti. Kada je reč o zdravim navikama, onda je to itekako dobra vest, jer jednom usvojene zdrave navike teško će se obrisati i pasti u zaborav.