Zašto žene na protestima u Poljskoj masovno nose vešalice

Beba i porodica 06. nov 202008:53 > 09:22
vešalica
Vešalica kao zaštitni znak protesta; Wojtek RADWANSKI / AFP / Profimedia

Kao najistaknutiji simboli protesta u Poljskoj izdvojili su se crvena munja i metalna vešalica za odeću, koju mnoge učesnice nose u rukama, a neki možda i ne znaju zašto.

Vešalica za odeću je simbol ilegalnih abortusa. Naime, žene su od davnina nalazile načine da se oslobode neželjene trudnoće, neretko rizikujući i sopstvene živote. I do pre samo nekoliko decenija abortusi su izvodili u kućama, ispijanjem otrova, ali i „kiretažom“ koja se izvodila metalnom vešalicom ili iglama za pletenje.

Pročitajte još:

Abortus na takav način bio je izuzetno bolan, a infekcije i smrtni slučajevi bili su jako česti. Nažalost, i danas ima mnogo zemalja u kojima je nameran prekid trudnoće ilegalan, te žene odlaze u sumnjive, mračne ulice i dopuštaju da nestručne osobe na njima izvedu vrlo bolan i opasan abortus.

Poruka koju protestantkinje šalju „naoružane“ vešalicama za odeću jeste upravo ta: sudska zabrana neće smanjiti broj abortusa već će samo povećati broj onih izvedenih ilegalno, koji ženu lako mogu dovesti u životnu opasnost.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram