Zašto parovi iz Srbije ne mogu da poklone preostale embrione

Foto: Monashee Alonso / Caia Image / Profimedia

Srbija je 2017. godine dobila nov Zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji koji dozvoljava donaciju jajnih ćelija, spermatozoida i embriona. Kasnije, 2019. godine urađeni su neophodni pravilnici koji se odnose na kriterijume za davaoce, a otvorena je i Banka reproduktivnih ćelija i embriona koja se nalazi u KC Srbije, GAK Višegradska. Ipak, donora ćelija nema, ali ima donora preostalih embriona.

Zašto se onda ti embrioni ne mogu darivati?

„Sve češće imamo situaciju kada parovi iz Srbije, nakon što dobiju željeno dete ili decu iz postupka vantelesne oplodnje, posle određenog vremena, najčeće to bude posle pet godina, žele da drugim parovima doniraju svoje preostale embrione. Imali smo nekoliko ovakvih situacija, ali nažalost, iako imamo sve uslove za ovu donaciju, ona se ne može još uvek sprovesti kod nas”, naglašava Sandra Jovanović iz Udruženja Šansa za roditeljstvo.

Veoma je važno da znamo da je ovo jako human čin, da je retko i da treba poštovati ovakvu odluku para koji je solidaran sa drugim parovima. Zato treba uraditi sve što je u našoj moći da se parovima iz Srbije koji žele da poklone svoje preostale embrione ovo omogući. Ne sme administracija da koči jedan ovakav postupak.

Pročitajte još:

“Želimo da apelujemo na nadležne da što pre pronađu rešenje za ovaj problem kako se ti preostali embrioni ne bi uništavali zbog nemogućnosti poklanjanja (darivanja). Mi imamo Zakon, imamo Banku, imamo uslove, imamo i dobru volju parova kako vidimo iz prakse. Samo treba napraviti jasan put, kako za donore tako i za primaoce, promeniti ako je neophodno neka akta, ali treba što pre omogućiti parovima koji to žele da doniraju svoje embrione onima kojima su oni neophodni. To je jedino ispravno i to moramo uraditi“, naglašava još jednom Sandra Jovanović.

Parovi iz Srbije, kao i singl žene, za sada putuju u inostranstvo radi procedure vantelesne oplodnje sa doniranim materijalom. Ovaj proces je skup i nekim parovima nedostižan. Iz Udruženja Šansa za roditeljstvo smatraju da Srbija ima kapacitete i mogućnosti da započne sa procesom donacije i radiće na tome da se to što pre i desi.

Udruženje je deo projekta Centra za vantelesnu oplodnju zajedno sa Ministarstvom zdravlja I Fondacijom Nije svejedno, u okviru kog je pokrenut I nacionalni broj za vantelesnu oplodnju preko kog parovi mogu da dobiju sve neophodne informacije u vezi sa lečenjem neplodnosti 0800 333 030.

Udruženje Šansa za roditeljstvo – Udruženje parova Srbije u borbi za potomstvo je dobrovoljna, nevladina, neprofitna organizacija nastala kao podrška parovima koji se bore sa infertilitetom u Srbiji. Cilj Udruženja je da ukaže na probleme sa kojima se parovi suočavaju I kroz društveno delovanje utiče na njihovo prevazilaženje i ispunjenje ciljeva u vezi sa poboljšanjem i uslova i kriterijuma za postupak vantelesne oplodnje (VTO) na račun RFZO.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram