Zašto ovo nismo znali ranije? Jak signal da je beba gladna, a nije plač

Beba
Foto: TONO BALAGUER / Panthermedia / Profimedia

Plač nije jedina stvar na koju treba da reagujete.

Neće beba samo plakanjem javiti da je gladna ili uznemirena. Postoje mnogi suptilni znakovi koje roditelji mogu prepoznati. Bebe vrlo često koriste ručice kako bi pokazale šta osećaju, pa tako istraživanja pokazuju da one koje su gladne čvrsto stiskaju šake.

„Kad počnete da ih hranite, polako će otpuštati prstiće i potpuno ih otpustiti kad budu siti. Kad su prstići skroz ispruženi, to je znak da je dete dosta jelo“, otkriva babica Kejt Vejd iz Melburna, koja radi kao edukatorka u fondacijiTiny Hearts. Dodaje da i način na koji se beba oglašava puno govori o tome.

Ako se naglo uznemiri u snu ili počne jako da maše ručicama i nožicama i da glasno guče, takođe želi da poruči: ‘Gladna sam’. To će pokazati i dok sigurno leži u maminom zagrljaju. Ako glavicu okreće s jedne na drugu stranu, pritom otvarajući usta, znači da je vreme za klopicu. Ako te, pak, beba gleda široko raširenih očiju i ručicama poseže za tobom, to znači da je spremna za igru.

A verovatno je najlakše prepoznati kada je vreme za spavanje. Beba će se umiriti i početi da zeva. Ali to nisu i jedini znakovi: ako je umorna, beba će se umiriti, malo namrštiti i saviti leđa u luk, tako da su nožice u vazduhu. Naravno, ne znači da će se kod svake bebe baš uvek javiti isti znakovi, ali ako malo bolje posmatrate svoju mrvicu, vremenom ćete naučiti jezik tela kojim vam poručuje kako se oseća, piše The Sun, a prenosi Miss7mama.

***

Bonus video: Joga za zauzete mame

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram