Zašto je važno s decom pričati o prvom seksu

Tinejdžerka
Foto: Richard Newton / Alamy / Profimedia

Svaka šesta maloletnica u Srbiji je imala abortus.

Prvi seks, polne bolesti, kontracepcija, poseta ginekologu – razgovor sa decom o tim temama je za mnoge roditelje i dalje tabu tema. Zašto je to tako i koja to pitanja muče adolescente, za naš portal govori dr Božana Stepanov, specijalistkinja ginekologije i akušerstva, supsepcijalistkinja steriliteta i fertiliteta.

Najčešći problemi

„Infekcije genitalnih ili mokraćnih puteva ne predstavljaju veliki problem u dijagnostici i terapiji dečjeg uzrasta. Međutim, ginekolozi se često susreću s vrlo ozbiljnim problemima, kao što su rani ili zakasneli pubertet, praćen hormonskim disbalansima, poput poremećaja rada štitne žlezde, nadbubrežnih žlezda, dijabetesom, koji su često vezani za nepravilnu ishranu, naročito kod izrazito gojazne dece. Zatim tu su bolne menstruacije, kao i ispoljavanje raznih genetskih poremećaja i sindroma, a što zahteva vrlo detaljnu dijagnostiku“, objašnjava doktorka Stepanov.

Kada je pravo vreme za razgovor?

„Teško je reći koji je to period, pošto se u razgovoru moramo prilagoditi najpre uzrastu deteta, a zatim interesovanju i znatiželji samog deteta, eventualnim tegobama u predškolskom uzrastu deteta, a kasnije u školskom i adolescentnom periodu se mora pristupiti deci sa temom seksualnosti u vidu redovnih predavanja i radionica sa psiholozima u školama. Naravno, jako je bitno da se ostvari topao i poverljiv odnos sa roditeljima i da oni budu predvodnici u razgovorima sa decom na temu seksualnosti“, navodi naša sagovornica.

Ona dodaje da pravo vreme za posetu ginekologu u dečjem i adolescentnom uzrastu zavisi od fizičkoj tazvoja deteta i postojanja određenih tegoba sa reproduktivnim i mokraćnim sistemom.

U svakom slučaju, doktorka ističe da je važno da u tom uzrastu mlade devojke počnu već da dobijaju osnovna znanja o svom reproduktivnom zdravlju.

Neželjena trudnoća

Zabrinjava i podatak da je svaka šesta maloletnica u Srbiji imala abortus.

„Abortus kod maloletnica može da dovede do fizičkih komplikacija. Rane komplikacije su produžena krvarenja, infekcije, fizička oštećenja materice, bešike, creva pri intervenciji, potreba za ponovljenom intervencijom. Kasne komplikacije su posledice oštećanja i infekcija, uticaj na reproduktivno zdravlje u smislu steriliteta, kao i psihičke posledice.“

Zato je najbitnija edukacija mladih o fiziologiji reproduktivnog zdravlja i kontracepciji, seksualno prenosivim bolestima, odnosno prevenciji.

„Tek nakon kontinuirane edukacije možemo očekivati da nam buduće generacije osluškuju svoj organizam i brinu o svom zdravlju, pa će i poražavajuće statistike u našoj zemlji početi da se menjaju, na primer broj neželjenih trudnoća i abortusa, broj porođaja maloletnica, velika prokuženost mladih HPV virusima, visoka stopa karcinoma dojke i grlića materice“, poručuje dr Božana Stepanov.

Simpozijum dečje i adolescentne ginekologije Srbije

Udruženje za dečju i adolescentnu ginekologiju Srbije 25. marta u Beogradu organizuje simpozijum koji će okupiti eminentne domaće i strane ginekologe, pedijatre, dečje hirurge i druge stručnjake koji će govoriti o svim važnim temama koje se tiču dečje i adolescentne ginekologije.

BONUS VIDEO: Endokrinološke bolesti modernog doba

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram