Zašto je dobro za vaše dete da se šminka

Šminka
Foto: Mieke Dalle / PhotoAlto / Profimedia

Šminka nije za decu, ali su vam slatka kad ih maskiraju na rođendanima? O čemu se tu radi?

Jednog dana se probudite, a vaša mala ćerka ponosno stoji ispred vas kompletno našminkana. Crveni razmazan karmin, plava senka, roze rumenilo na njenom licu izgledaju nadrealno, ali i malo smešno. Drugačije je kad na ulici vidite našminkano dete? Šta stručnjaci misle o ovoj pojavi koja deci, verovali ili ne, pomaže da istraže svoju kreativnu stranu.

Ova tema često postaje predmet žestokih debata na Internetu.

Oblačenje stvari odraslih i igranje pretvaranja nisu iznenađujuća aktivnost za decu svih uzrasta. Ali u nekom trenutku, njihovo interesovanje za šminku može izgledati zabrinjavajuće za  neke roditelje jer se vode onom „sve u svoje vreme, deca treba da budu deca“.

S jedne strane, postoje ljudi koji misle da nema štete u tome da dete nosi malo rumenila dok je kod kuće ili neki sjaj za usne kad ide u prodavnicu. Oni kažu: „To je samo iz zabave. To čini moje dete srećnim i nikoga ne povre]uje.“

Drugi, međutim, veruju da dopuštanje deci da koriste šminku može poslati negativnu poruku o njihovom samopoštovanju i staviti previše naglaska na spoljašnju lepotu u ranom uzrastu.

Hilarija Boldvin je na Instagramu objavila fotografije „povratak u školu“ na kojoj su njena deca. Tu je bila i njena devetogodišnja ćerka Karmen koja je nosila tamno bordo karmin za prvi dan četvrtog razreda. Među komentarima je bilo i pozitivnih i negativnih i povela se velika polemika roditelja oko toga.

Mišljenja psihologa o šminkanju dece su zapravo iznenađujuće pozitivna.

Dr Tamar Kahane, psihološkinja za decu i adolescente je podelila svoje mišljenje o razlozima zbog kojih dete zaista želi da se šminka, čak i u veoma ranom uzrastu. Jedan od razloga je  njihova želja da komuniciraju na poseban način.

Dr Kahane kaže: „Jedan od načina na koji dete uči o svom svetu je oblačenje. Oni kroz svoju igru preuzimaju različite uloge i tako komuniciraju.“

Jedan od razloga koji najviše iznenađuje je način na koji dete razmišlja. Imajte to u vidu kad se sledeći put naljutite kad vidite ćerku na vašim štiklama.

„Dete razmišlja – želim da ličim ili da budem kao mama. Vidim da se mama šminka, pa želim i ja da je stavim“, kaže dr Kahane.

Dok su neki roditelji zabrinuti da šminka može da naruši samopoštovanja njihove dece, stručnjaci tvrde drugačije.

Pedijatar Eva Kubicek-Love kaže: „Uvek je dobra ideja da pitate svoju decu zašto ih zanima šminka, ohrabrite ih da se zabavljaju i očekujete da ćete možda morati da im kažete kada mislite da su preterala.“

Psiholozi predlažu i da se deci pruži prilika da isprobaju stvari, u nekim razumnim granicama.

„Slažem se da male devojčice ne bi trebale da trče okolo našminkane van kuće. Ali mislim da bi trebalo da počnemo sa razumevanjem i priznanjem da vole da se šminkaju i da im damo vreme i mesto i prostor da to urade“, kaže dr Kahane.

Nema pravih godina za početak šminkanja

Prema Alanu E. Kazdinu, profesoru psihologije i dečje psihijatrije na Univerzitetu Jejl, ne postoji određeno doba u kojem dete treba ili ne treba da se šminka.

„Postoji nekoliko faktora koji diktiraju kada dete počinje da se šminka, uključujući kulturu, socioekonomski status roditelja, detetove drugare. Nema godina za koje možete da kažete – sad je u redu da im kupim sve“, kaže dr Kazdin.

To podržava i Erik Kenet Frenč, licencirani klinički socijalni radnik. On kaže da „šminkanje može značiti različite stvari u različitim kulturama“, i da nije nužno sve u selfijima i Sephori. Na primer, u nekim kulturama, „ajlajner se koristi da zaštiti oči dece od sunca“.

Frenč kaže: „Najvažnija stvar koju treba uzeti u obzir kada imate zajedničku bilo koju aktivnost sa svojom decom je – kakvi ste vi sami i šta ih učite da budu kada se uključe u aktivnost. U slučaju šminke, iskustvo vašeg deteta o tome šta ste vi kada se sami šminkate, će snažno uticati na to šta njemu znači šminka.“

Kakav je vaš stav o deci koja se šminkaju? I kada ste počeli sami da se šminkate?