Zašto je 13. nedelja trudnoće važna?

Trudnica, trudna žena, stomak
Foto: Shutterstock

Kako trudnoća napreduje, svaka sedmica donosi i određene novine, emocije i očekivanja. U svakoj fazi ovog magičnog procesa, žena doživljava transformaciju i prilagođava se potrebama bebe koja raste i napreduje baš ispod njenog srca, kako se često kaže.

Međutim, 13. nedelja trudnoće označava posebnu prekretnicu. U ovom trenutku, žena prelazi prag prvog trimestra, često označen kao najizazovniji deo trudnoće za mnoge žene i ulazi u fazu koja često donosi olakšanje i novu radost.

Zbog čega je 13. nedelja toliko posebna?

Pored medicinskih i fizioloških razloga, ova nedelja simbolizuje prelazak u novo poglavlje trudnoće. Nakon što je žena prošla kroz prve, često turbulentne nedelje, sada je korak bliže upoznavanju bebe.

Mnoge žene ovaj period doživljavaju kao vreme kada počinju da se osećaju više povezano sa svojim telom i bebom koja unutar njega raste i razvija se.

Prelazak iz prvog u drugi trimestar donosi sa sobom niz fizičkih promena. Dok se telo trudnice prilagođava novom stanju i priprema za dalje faze trudnoće, 13. nedelja trudnoće je period kada se može očekivati nekoliko ključnih fizičkih promena.

Najpre je to promena oblika stomaka, jer dok se materica širi kako bi podržala bebin rast, stomak počinje postupno da se zaobljava i postaje primetniji. I upravo to može biti trenutak kada buduća majka prelazi na nošenje odeće za trudnice ili traži opcije koje pružaju veću udobnost u predelu oko stomaka.

Sledeća promena vezana je za osetljivost i povećanje grudi, jer se postepeno pripremaju za dojenje. U ovom periodu mogu postati znatno osetljivije, punije i veće. Mnoge žene primećuju tamnjenje areola i pojačanu vidljivost vena na grudima.

Uz povećanje proizvodnje melanina, neke trudnice mogu primetiti pojavu tamnih linija ili mrlja na koži, posebno na licu.

Neretko u ovom periodu dolazi i do smanjenja jutarnje mučnine, dok kod nekih trudnica ona potpuno nestaje.

Jedna od prednosti koju donosi 13. nedelja trudnoće jeste i povećanje energije. Umor i iscrpljenost koji su bili česti u prvom trimestru često počinju da se smanjuju, a mnoge žene svedoče osećaju obnove energije u ovoj fazi trudnoće.

Hormonske promene u ovom periodu mogu usporiti varenje, što može rezultirati zatvorom. Pored toga, povećanje veličine materice može izvršiti pritisak na stomak, uzrokujući gorušicu ili povećanje kiseline u želucu.

Budući da je svaka žena jedinstvena, kao i njen organizam, to znači da ima trudinice koje neće imati sve navedene promene tokom 1ali jeste preporuka da same vode svoj kalendar trudnoće. Ipak, svakako je važno biti svestan mogućih promena i prilagoditi im se, kako bi se obezbedila maksimalna udobnost trudinice tokom ovog perioda.

Beba u 13. nedelji trudnoće

U toku 13. nedelje trudnoće, čudesne transformacije se događaju se unutar tela majke, dok se kod bebe odvijaju ključne faze rasta i razvoja.

U ovoj fazi, beba je veličine limuna, sa prosečnom dužinom od oko 7 do 8 centimetara i težinom od oko 20 do 25 grama. Kosti bebe postaju tvrđe, a prethodno fleksibilni skelet počinje postepeno da postaje čvršći.

Uši i nos postaju sve definisaniji. Uši se polako pomeraju na svoje konačno mesto na glavi, dok se nosni otvori otvaraju. Iako je možda još uvek prerano da buduća majka oseti bebino kretanje, ona već pokazuje znake aktivnosti. Počinje da se prevrće, pruža i povlači ruke i noge. I upravo to je i posebno uzbudljivo budućim majkama, jer po prvi put mogu da vide svoju bebu kako se kreće na ultrazvuku.

U isto vreme i pankreas, koji je ključan za proizvodnju insulina, počinje sa radom. Bebina jetra takođe počinje da proizvodi bilirubin, supstancu koja će pomoći u razgradnji crvenih krvnih zrnaca. Dijafragma, koja omogućava disanje, počinje sa prvim pokušajima kontrakcije i opuštanja. Iako beba još uvek ne „diše“ u pravom smislu reči, ovo je važan korak u razvoju njene sposobnosti da diše nakon rođenja.

Takođe, 13. nedelja trudnoće je značajna i zato što se formiraju glasne žice, postavljajući temelje za prve bebine krike i zvuke koje će proizvoditi nakon rođenja. U vilici se formiraju klice za 20 mlečnih zuba.

Kako trudnoća napreduje, tako se i beba razvija bržim tempom, pripremajući se za život izvan materice. Dok svaki dan donosi nove promene, 13. nedelja trudnoće je zaista posebna faza u kojoj se postavljaju temelji za mnoge ključne funkcije i karakteristike bebe.