Zašto deci ne treba davati sirup za imunitet

Foto: david hancock / Alamy / Alamy / Profimedia
Foto: david hancock / Alamy / Alamy / Profimedia

Imunitet se ne gradi preko noći

Kako se bliže sve hladniji dani i na prvi pomen virusa i drugih sezonskih boljki, odmah u centar pažnje dođe i pitanje imuniteta, posebno kod mališana. U skladu s tim, sa svih strana nas zasipaju reklamama za razne preparate za imunitet, između ostalog i za sirupe. Ističe se kako sirupi za imunitet poboljšavaju prirodnu odbranu tela od infekcija i pomažu u bržem oporavku. Biljke koje jačaju imunitet prisutne u sirupu imaju antimikrobna i lekovita svojstva i deluju kao štit od sezonskih infekcija.

Međutim, može li se imunitet deteta ojačati kroz, recimo, 10 dana koliko pije neki sirup? Da li je sve tako jednostavno?

Pedijatar Slavko Dušanov ističe da se imunitet kod dece ne stvara čak ni za mesec dana ili pet meseci, već sazreva godinama. On napominje da se u jačanju imuniteta ništa ne može rešiti na brzinu jer se imunitet formira godinama, i to najbolje fizičkom aktivnošću i raznovrsnom zdravom ishranom.

„Nažalost, mnoga deca nisu dovoljno napolju i ne igraju se, već su previše za računarom i telefonom. Stoga je uvek pravi savet, i kad ste više u kući jer je lošije vreme, da se i deca i roditelji igraju, vežbaju, preskaču vijaču. I naravno, bitno je hraniti se zdravo“, kaže naš sagovornik.

On otkriva i da li na tom putu do jakog imuniteta u obzir dolaze i suplementi za decu.

„Nema sumnje da mnogi roditelji često pomisle kako je detetu pao imunitet, pa mu daju razne suplemente. To nije pravo rešenje, čak može da napravi štetu koja će se videti tek godinama kasnije“, upozorava pedijatar Slavko Dušanov.

I svetski stručnjaci ističu da sa suplementima za decu i popularnim busterima imuniteta treba biti jako obazriv.

Sa Univerziteta Harvard napominju da, kao što ne postoji magični štapić za rešenje nekog problema, tako ne postoji ni magični dodatak koji će preko noći ojačati imunitet.

„Najbolji način da se imunosistem održi zdravim je, u suštini, da preduzmete neophodne korake da očuvate zdravlje. Koliko god to dosadno zvučalo, isprobano je i istinito“, poručuju sa Harvarda i daju savete kako da pomognete svojoj deci da budu zdrava i ove zime i uvek.

Zdrava hrana

Pod „zdravom hranom“ se misli na ishranu bogatu voćem i povrćem – preporučuje se pet porcija dnevno, a trebalo bi da voće i povrće čine polovinu hrane na tanjiru. Zdrava ishrana takođe podrazumeva cele žitarice, nemasne proteine, mlečne proizvode, ili drugi izvor kalcijuma, i zdrave masti, poput biljnog ulja.

Hrana koju treba izbegavati je ona prerađena, hrana sa dodatim šećerom i hrana sa nezdravim mastima, poput zasićenih masti u životinjskim proizvodima. To ne znači da vaše dete nikada ne može da jede kolačiće ili sladoled, ali ako želite da bude zdravo, ne bi trebalo da jede tu hranu svaki dan.

„Postoji mnogo suplemenata za koje se tvrdi da jačaju imunosistem, ali nijedan od njih ne može i ne treba da zameni zdravu ishranu. Ako vaše dete, recimo, odbija povrće, neki preparat sa gvožđem može imati smisla, ali pre svega je neophodno da razgovarate sa svojim lekarom o tome da li su bilo kakvi dodaci ishrani dobra ideja za vaše dete.“

Dovoljno sna

Svima nam je potreban san da bismo osvežili svoje telo i napunili ga energijom, a to važi i za decu. Količina sna koja je potrebna detetu varira u zavisnosti od uzrasta (od 12 do 16 sati dnevno za bebe do osam do 10 sati za tinejdžere), a takođe i od deteta do deteta (nekom detetu je potrebno više sna nego drugom).

Zdrav san možete podstaći tako što ćete ograničiti boravak pred ekranom. Što se tiče tinejdžera, telefone, tablete, televizore bi trebalo isključiti sat ili dva pre spavanja, a najbolje je da njih nema uopšte u spavaćoj sobi.

Fizička aktivnost

Vežbanje nas održava zdravim i uz fizičku aktivnost je manji rizik da ćemo se razboleti. Deca bi trebalo da budu aktivna najmanje sat vremena dnevno, poručuju sa Harvarda.

To ne mora da znači svakodnevno treniranje nekog sporta ili odlazak u teretanu; to može da bude igranje na igralištu ili odlazak u šetnju.

Što manje stresa

Od stresa smo bolešljiviji i skloniji infekcijama. Zato se pobrinite da deca imaju svoje vreme za igru, da mogu da uživaju u aktivnostima i ljudima koji ih čine srećnim. Gledajte da provodite vreme zajedno kao porodica i trudite se da stvorite takvu atmosferu u domu da vaše dete zna da može sa vama da razgovara o svemu što ga možda brine.

Vakcinacija

Imunizacija nas štiti od raznih bolesti. Zato dobro vodite računa o kalendaru vakcinacije vašeg mališana. Takođe, sa pedijatrom se konsultujte oko vakcine protiv sezonskog gripa, ali i oko vakcine protiv kovida.

Higijena

U svemu ne treba zaboraviti mere predostrožnosti. Ti saveti su jednostavni, a mogu da sačuvaju zdravlje i uz njih ćemo svakako manje ugroziti imunitet, a to su, između ostalog, redovno pranje ruku toplom vodom i sapunom i kijanje i kašljanje u lakat.

A ako vaše dete ima zdravstveni problem koji bi mogao da oteža borbu protiv neke infekcije, razgovarajte sa svojim lekarom o svim dodatnim ili drugačijim merama predostrožnosti koje treba da preduzmete.

BONUS VIDEO: Da li su kontraceptivne pilule krivac za smanjeni libido?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram