Žalba mamika iz Srbije zbog koje su deca ostala zaključana u vrtiću

vrtić
Vrtić, Foto: Sebastian Gollnow / AFP / Profimedia

Iza svega se krije - prljanje.

Velika rasprava povela se ovih dana na srpskom Tviteru nakon objave jedne mame. Naime, kako kaže, pojedine mame su se žalile što su im se deca prljala dok se igraju napolju u vrtiću i nakon toga vaspitačice su navodno prestale da izvode decu u dvorište.

To je, očekivano, bilo povod za brojne komentare, među kojima je najviše onih da to nije prirodno.

Jasno je da je velika šansa da će se dete isprljati ako se igra u pesku ili u travi, ali da li je nekoliko fleka, koje se mogu oprati, opravdanje da deca ne budu tokom dana napolju…

Kritikuju zbog toga mamike, takozvane profesionalne majke, koje znaju sve i imaju savet za baš svaki problem oko odgajanja deteta i uvek su u pravu. Poručuju da deca ne treba da budu „preparirani primerci“, da ne idu na modnu pistu nego u vrtić.

Ističu i da su deca zbog svega toga i zlatna kakvi smo mi.

Napominju da je obaveza vaspitačica da rade u interesu dobrobiti deteta, a ne da ispunjavaju nerazumne zahteve roditelja, da treba da se sazove roditeljski sastanak i objasni im se zašto je prljavo dete srećno dete – kako kaže stara švedska izreka.

I možda se zaista treba malo više voditi navikama roditelja u Švedskoj. Tamo se, na primer, kaže da ne postoji loše vreme, samo neodgovarajuća odeća. Bilo da pada sneg ili je sunčano, roditelji u Švedskoj dopuštaju deci da se igraju na otvorenom. Uprkos lošem vremenu, deca u vrtićima borave na otvorenom bar sat vremena u danu. Nose toplu odeću, a škole imaju sušilice.

Roditelji tamo decu puštaju da budu avanturisti, da istražuju svet oko sebe, pentraju se na drveće. Da budu deca. Deca koja će se usput i – isprljati.

BONUS VIDEO: DAN MAJKE TROJKI

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram