Vrlo čudni simptomi za koje nikad ne bi rekla da su prvi znaci trudnoće

Jedan od njih je posebno neobičan.

Za trudnoću ne kažu tek tako da je drugo stanje – tad telo prolazi kroz mnoge fizičke, emocionalne i psihološke promene, a neke se jave iznenada i prilično su neočekivane.

Na sajtu Bright Side izdvajaju osam neobičnih ranih znakova trudnoće koji se mogu prevideti, ali mogu značiti da je beba na putu.

Pojava visećih mladeža na telu

Promene na koži poput tamnijih visećih izraslina mogu se javiti bilo gde na telu tokom trudnoće. One nastaju obično zbog promena u nivou hormona ili povećanja telesne težine. Dobra vest je da najčešće nestaju nakon porođaja.

Pojačano lučenje pljuvačke

Višak pljuvačke povezan je sa mučninom i povraćanjem u trudnoći. Nije poznato zašto se to dešava u trudnoći, ali nekim trudnicama se pljuvačka jače luči, pa uz sebe uvek imaju ubrus ili nešto slično.

Hrana ima ukus metala

U ranoj trudnoći ženi hrana može imati metalni ukus. Taj fenomen se naziva disgustija. Konzumiranje kisele hrane ili ispiranje zuba solju ili sodom bikarbonom može ublažiti ovaj neprijatan metalni ukus u ustima.

Bolne desni

Od promena u ishrani i nivou hormona desni mogu postati bolne i krvariti. Ova pojava tokom trudnoće poznata je kao trudnički gingivitis. Iako će ovaj problem vremenom nestati, bol možete ublažiti redovnom oralnom higijenom uz nežno četkanje i čišćenje koncem, a i savet stručnjaka će dobro doći.

Kijavica

Rinitis u trudnoći pogađa 20 odsto trudnica i one tada pojačano kijaju i curi im nos. Ovi dosadni simptomi su srećom privremeni, a što se pomoći tiče, pitajte lekara za savet.

Nedostatak daha

Tokom ranih faza trudnoće promene u nivou hormona mogu izazvati kratak dah. Da biste ublažiti ovaj problem tokom trudnoće, vežbajte dobro držanje i tehnike disanja.

Pojačano čulo mirisa

Žene mogu osećati pojačane mirise u trudnoći i to stanje se zove hiperosmija. Posebno su osetljive na parfeme, kafu, benzin ili pokvarenu hranu. Hiperosmija je u trudnoći samo privremena i nestaje nakon prvog trimestra.

Želja da se pojede nešto nejestivo poput sapuna

Neke trudnice imaju veliku žudnju za nekuvanim pirinčem, kredom, sapunom ili metalom – stvarima koje inače nisu jestive. To stanje obično nastaje zbog manjka gvožđa u telu i neophodno je javiti se lekaru u tom slučaju.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram