Šest neobičnih znakova trudnoće o kojima vam niko neće reći

Foto: Credit line: Innocenti / ImageSource / Profimedia

Neobični simptomi.

Iako je trudnoća najlepša stvar koja se dešava ženama, često dolazi s prilično čudnim i neprijatnim simptomima, a neki od njih mogu da se pojave vrlo rano, čak i pre nego što test na trudnoću pokaže pozitivan rezultat.

Daska na wc šolji mogla bi da postane plava

Ako ste primetili plave mrlje na wc šolji, verovatno mislite da vaše farmerke ostavljaju deo svoje plave boje na vašoj koži, ali ovaj fenomen zapravo može biti znak trudnoće. Iako za to nema naučnih objašnjenja, mnoge buduće mame primećuju da im  daske na wc šolji postaju plave. Jedan od razloga mogao bi biti antibakterijski premaz na dasci koji reaguje s vašim trudničkim hormonima. Vaš prenatalni vitamin takođe može uzrokovati hormonske promene u vašem telu, što zauzvrat može uticati na boju vaše daske.

Osećate ukus metala

Trudnice mogu imati vrlo čudnu želju za hranom, ali ako osetite ukus metala u ustima, iza toga zapravo postoji naučni razlog. Hormoni trudnoće utiču na vaše telo na mnogo različitih načina, a povećanje estrogena i progesterona može uzrokovati metalni ukus u ustima. Srećom, lako ga se možete rešiti žvakama ili slanim grickalicama.

Desni su vam natečeni

Ako počnete da primećujete da su vam desni osetljiviji nego inače, velike su šanse da ste trudni. Trudnoća utiče na protok krvi u vašem telu, uzrokujući oticanje i krvarenje desnih. Čistite ih zubnim koncem barem jednom dnevno i koristite četkicu za zube s mekim vlaknima kako bi ublažili simptome.

Imate gorušicu

Gorušica vam se može pojaviti nakon što ste pojeli preterano začinjen obrok, ali može biti i znak trudnoće. Zapravo, probavne smetnje vrlo su česte tokom trudnoće jer beba koja raste neprestano pritiska vaš želudac. Kako biste ublažili ovaj neprijatan osećaj, pokušajte da  smanjiti unos kofeina i jedite češće male obroke umesto većih obroka tri puta dnevno.

Osećate se naduto

Nadutost može biti jedan od najranijih znakova trudnoće. Dok ste trudni, nivo vašeg progesterona naglo raste, zbog čega se osećate natečeno čak i na samom početku trudnoće. Progesteron usporava vašu probavu, omogućujući vašoj bebi da dobije najviše hranjivih stvari iz hrane i čini da se vi osećate naduto.

Vrtoglavica

Vrtoglavica koju možda osećate kad ustajete iz kreveta može biti jedan od najranijih znakova trudnoće. Povećan protok krvi može uticati na vaš krvni pritisak, uzrokujući osećaj vrtoglavice. Iako osećaj da se soba okreće svaki put kad se pomeriti sigurno nije prijatan, dobra vest je da to nije razlog za brigu.

***

BONUS VIDEO: Aleksandra Tomić: Tri meseca nakon trudnoće ponovo na pozorišnoj sceni

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram