Veliki vodič za negu kože tokom trudnoće

Foto: yes, Credit line: Sam Edwards / Hoxton / Profimedia

Kako da sprečiš sve te strije?

Trudnoća može izazvati promene na vašoj koži. Neke trudnice dobiju poseban sjaj i to se dešava kada koža na vašem licu izgleda zdravo zahvaljujući hormonima koje vaše telo proizvodi. Ono o čemu se mnogo manje govori su drugi neželjeni efekti trudnoće u vezi sa kožom: promena boje tena, strije, osetljivost i nažalost – akne.

Promene na koži tokom trudnoće

Melazma ili promena boje kože može biti tvrdoglava i uporna čak i nakon završetka trudnoće. Da biste se izborili s tim, treba što bolje da se zaštitite od sunca – nosite šešir i obavezno stavljajte kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom.

Strije su veoma česte i zbog toga je bitno da hidrirate kožu na dnevnoj bazi. Uz to, strije su potpuno normalne i prirodni su rezultat istezanja vaše kože kako bi se prilagodila vašoj bebi koja raste.

Foto: Kirill Ryzhov / Panthermedia / Profimedia

Mladeži mogu postati tamniji i/ili veći tokom trudnoće. To nije razlog za uzbunu, ali ako mladež ima više boja, veći je od šest milimetara ili ako postoji porodična istorija raka kože, posetite dermatologa što je pre moguće. Evo na šta kod mladeža treba da obratite pažnju:

Asimetrija
Granica je nepravilna

Boja (više boja)
Prečnik veći od šest milimetara
Razvija se ili menja

Sastojci za negu kože koje treba izbegavati tokom trudnoće

Ovi proizvodi za negu kože smatraju se nebezbednim za upotrebu tokom trudnoće jer mogu ili da naškode fetusu kada uđu u krvotok ili da izazovu iritaciju na osetljivoj koži:

Retinol
Hidrohinon
Salicilna kiselina u visokim dozama, u hemijskom pilingu ili oralno
Kozmetički tretmani kao što su botoks, fileri i laseri

Tretmani pilinga kao što su mikrodermoabrazija, pilinzi ili maske za piling
Proizvodi koji sadrže mirise i eterična ulja kao što su bombe za kupanje i mirisni losioni

Bez obzira na to gde kupujete proizvode za negu kože, uvek pročitajte listu sastojaka.

Proizvodi za negu kože koji su bezbedni tokom trudnoće

Postoji mnogo proizvoda koji će pomoći da vaša koža bude čista i zdrava.

Nežna sredstva za čišćenje i hidrataciju bez mirisa
Hijaluronska kiselina
Benzoil peroksid

Serum sa vitaminom C
Salicilna kiselina u malim dozama, obično se nalazi u sredstvima za pranje lica bez recepta (nije bezbedna u visokim dozama, u maskama ili kada se uzima oralno)

Korišćenje kreme za sunčanje tokom trudnoće

Vaša koža može biti osetljivija na oštećenja od sunca tokom trudnoće i zbog toga bi trebalo da budete pažljiviji u tome kako koristite kremu za sunčanje.

Ne morate nužno da stavljate više kreme za sunčanje nego što je uobičajeno, ali treba da je koristite obavezno zbog povećanog rizika od razvoja melazme. Trudnice bi trebalo da nanose kremu za sunčanje svakodnevno ujutru sa svojom normalnom hidratantnom kremom, a zatim ponovo na svaka dva sata ako će biti napolju duži period, prenosi babylist.

***

Bonus video: Dragana Pandurević Jovović o pokrenutoj peticiji „STOP AKUŠERSKOM NASILJU“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram