Veliki vodič Halo bebe: Šta te čeka u sedmom mesecu bebinog života

Foto: Stuart Westmorland / ImageSource / Profimedia; Shutterstock

Nezgode se dešavaju.

U okviru serijala o najvećim izazovima u prvoj godini bebinog života, na redu je sedmi mesec od njenog rođenja.
Iz Telefonskog savetovališta Halo beba Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd izdvajaju koji su to ključni izazovi u sedmom mesecu bebinog života i kako ih što bolje proći.

Bezbedno okruženje za bebu od sedam meseci

Naime, kako beba raste, tako će se razvijati i njeno interesovanje za svet oko sebe. Radoznalost beba je jako izražena kad počnu samostano da se kreću, pre svega puzeći. Male radoznalce sve zanima i to svim čulima. Sve moraju da dodirnu, uzmu u ruke, stave u usta, gricnu, pomirišu i bace. Tada stvaranje bezbednog okruženja za rast bebe predstavlja veliki izazov za roditelje.

„Pre svega, roditelji često neke stvari ne vide kao potencijalnu opasnost po dete. Dešava se da ne očekuju da njihova beba može nešto da uzme, dohvati, da je porasla dovoljno, da može da se okrene ili prevrne. Nezgode se dešavaju svakodnevno i predstavljaju veliku traumu za roditelje, a opasnost za dete. Ukoliko je beba počela da puzi, trebalo bi da obratiti pažnju na određene stvari da bi se sprečile nezgode i povrede deteta“, poručuju iz Halo bebe.

#related-news_0

Naše sagovornice izdvajaju na šta posebno treba obratiti pažnju.

Krevetac ne sme da bude blizu zavese ili gurtne od roletne za koju bi dete moglo da se uhvati i njome se uguši ili ispadne iz kreveca.

Ograda na krevecu treba da se automatski zaključava kako beba ne bi mogla da je spusti.

U krevecu ne treba da se nalaze nikakvi jastučići, niti plišane igračke. Dešava se da jastuče ili igračka detetu padne na lice i onemogući disanje, što može izazavati gušenje.

Sto za povijanje bebe treba da bude čvrsto fiksiran i da ima zaštitu sa strane jer se često desi da usled kratkotrajne nepažnje roditelja beba padne sa stola.

Beba u hranilici i kolicima treba uvek da bude vezana kaiševima kako ne bi ispala.

U kadicu za kupanje ne treba stavljati sitne igračke koje bi zabavljale dete jer je to situacija u kojoj ono vrlo često guta strane predmete.

Pre stavljanja bebe u kadicu obavezno proverite temperaturu vode i nikad ne ostavljajte bebu samu u kadici zato što beba lako može da se okrene i licem zaroni u vodu i da tako dođe do utapanja.

Roditeljima se ne preporučuje stavljanje dece u dubak jer su iskustva pokazala da upotreba dupka dovodi do nepravilnog rasta i razvoja deteta, kao i do čestih povreda, naročito glave.

Uvek budite uz svoju bebu i nikada je ne ostavljajte bez nadzora jer ne znate šta će joj privući pažnju, naterati je da se pomeri, prevrne ili uspravi, čak i kada mislite da još uvek ne može to da uradi.

Držite sve oštre predmete podalje od bebe (noževe, žilete, makaze i sl.).

Sklonite na sigurno lekove i hemijska sredstva.

Bacite ili sklonite na sigurno sve plastične kese.

Van domašaja bebe sklonite sve sitne predmete koje ona u znatiželji može da stavi u usta.

Proverite da li su igračke kojima se beba igra dovoljno bezbedne, da li imaju delove koji su slomljeni i na koje se beba može iseći ili su sitni, pa ih beba može progutati.

Zaštitite sva mesta gde se nalaze štekeri i produžni kablovi da beba ne može da im priđe niti da ih dodirne.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram