Veliki vodič Halo bebe: Šta te čeka u desetom mesecu bebinog života

Foto: Jochen Tack / Alamy / Profimedia; Shutterstock

Oblačenje i nega bebe u skladu sa vremenskim prilikama.

U okviru serijala o najvećim izazovima u prvoj godini bebinog života, na redu je deseti mesec od njenog rođenja. Iz Telefonskog savetovališta Halo beba Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd izdvajaju koji su to ključni izazovi u desetom mesecu bebinog života i kako ih što bolje proći.

Oblačenje i nega bebe od 10 meseci

I bebama je kao i deci i odraslima potrebna šetnja svakoga dana. Kada se beba postepeno navikne na spoljašnje uslove (od 15. dana života, svaki dan po pet minuta duže napolju), boravak napolju povoljno će uticati na njeno zdravlje, san i raspoloženje, kažu iz Halo bebe.

Ali pre nego što bebu izvedete napolje, treba da znate neke stvari.

„Koža kod beba i dece ima svoje specifičnosti, pre svega, površinski sloj je znatno tanji i nerazvijeniji. Manje je potkožnog masnog tkiva, što smanjuje zaštitnu funkciju, a povećava propustljivost. Hidrolipidni film je posebno osetljiv, pa je koža sklona iritaciji i isušivanju. Centar za termoregulaciju nije u potpunosti zreo i zbog toga može doći do bržeg pregrevanja ili rashlađivanja. Zato je veoma važno da oblačenje, negu i zaštitu kože prilagodite vremenskim prilikama.“

I dok je oblačenje deteta tokom tzv. prelaznih godišnjih doba, proleća i jeseni, znatno jednostavnije, zimi i leti je to malo izazovnije, upravo zbog rizika od gubitka toplote ili pretopljavanja.

„Ako je novorođenče letnja beba, potrebno je proveravati da li mu je previše vruće. Znaci koji bi na to mogli da ukazuju su sledeći: beba izgleda zajapureno, bebina koža može biti vrela na dodir, ponekad beba počinje da se znoji, a u ekstremnim situacijama menja se ritam disanja i postaje ubrzan.“

#related-news_0

Zato, kako kažu naše sagovornice, ako bebu izvodite napolje, izbegavajte deo dana kada je sunce najjače.

„Ako je spoljna temperatura viša od optimalne za novorođenče (20-22°C),  beba bi trebalo da nosi nešto sasvim lagano, tanak bodi ili benkicu kratkih rukava sa pelenom. Bebu oblačite u pamučnu garderobu, bez previše slojeva. Sasvim je normalno da bebine šake ili stopala budu hladni, tako da to ne bi trebalo da vas brine. I nemojte oblačiti bebu u tesnu odeću – komotan bodi ili benkica dozvoljavaju koži da diše i sprečavaju pregrevanje.“

Takođe, preporuka je da roditelji vode računa i o temperaturi u prostoru gde beba boravi tokom dana jer visoke temperature (preko 24 stepena) mogu da dovedu do pojačanog isušivanja, kao i do osipa od vrućine.

A kada dođe zima, uz hladan vazduh i jači vetar, većina roditelja poželi da sa svojim bebama ostane u toplini doma. Ali kad idete napolje, znajte sledeće:

„Nagla promena temperature (vruće-hladno), vetar i niske temperature mogu nepovoljno uticati na nežnu bebinu kožu. U zimskom periodu bebe nije potrebno kupati svako veče (obavezno je pranje pelenske regije više puta u toku dana, kao i umivanje), dovoljno je tri puta u toku nedelje, pri čemu je poželjno koristiti neutralne sapune/kupke (sindete), kao i hidratantne losione kojima se maže koža. Nakon kupanja kožu treba lagano potapkati mekim frotirom, vodeći računa da ne ostanu vlažni delovi jer se time sprečava pojava suvih promena na koži (ne trljati). Da bi se očuvao integritet kože, pre izlaska napolje potrebno je namazati izložene delove lica (obraze, nos, čelo, usne, bradu) i šake ukoliko dete ne nosi rukavice. Koristite kremu koja je nešto masnije strukture, a poželjno je da bude namenjena toj svrsi (sos/cold kreme, hranjive/zaštitne kreme).“

Iz Halo bebe kažu da posebnu pažnju treba posvetiti koži oko nosa i na bradi ako detetu curi sekret iz nosa ili je pojačano stvaranje pljuvačke zbog nicanja zuba. Treba često brisati tu regiju kada ste napolju i ponovo naneti kremu.

„Kada je dete dugo izloženo hladnom vazduhu, javlja se crvenilo na obrazima. Zapravo to crvenilo je znak da ste dovoljno vremena proveli napolju i da je vreme za povratak u toplo. Uz to, pojačanu negu i poseban oprez zahtevaju deca sa izuzetno suvom ili kožom sklonom atopijskim promenama. Tada se koža neguje po savetu lekara specijaliste“, zaključuju iz Halo bebe.

Ishrana bebe od 10 meseci

U ovom periodu bebinog života roditelji se pitaju i o njenoj ishrani.

Kada vaša beba napuni 10 meseci, neće jesti doslovno isto što i roditelji, mada će jesti veliki broj namirnica kao i oni. U ovom uzrastu njoj je i dalje potrebna nutritivna vrednost iz majčinog mleka, ali uz to hrana za 10-mesečnu bebu može da čini i voće, povrće, žitarice, nezaslađen jogurt, sir i meso. Do 10 meseci većina beba ima najmanje četiri prednja zuba, pa mogu da grizu, ali će i dalje teško pravilno žvakati. Zbog toga pazite da je bebina hrana dovoljno mekana.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram