Upomoć, moje dete ne prestaje da ujeda

Ujedanje
Foto: BONEKphoto / Alamy / Alamy / Profimedia

Šta činiti kad dete počne da grize druge?

Jedan od neprijatnijih izazova u gajenju deteta jeste kad ono počne da ujeda, bilo roditelje, bilo vršnjake. To može da bude posebno uznemirujuće za dete koje je ugrizeno, ali i za njegove roditelje, iako se to zapravo u predškolskom uzrastu često dešava.

U svakom slučaju, važno je znati šta može da pomogne da se nemile situacije ne bi ponavljale.

Zašto deca grizu

Kod mnoge dece ujedanje ili neko drugo agresivno ponašanje obično je posledica koja se dešava kada se dete oseća preopterećeno nečim, a ne zna šta drugo da radi. Moguće je da je ljuto ili možda ne može na drugi način da izrazi svoja osećanja, a moguće je i da je uplašeno.

Takođe, dete može da počne da ujeda i ako je pod stresom ako je u kuću stigla nova beba – brat ili sestra, ako se porodica seli, ako se roditelji razvode. Moguće je i da dete kasni s razvojem govora, pa je zbog toga frustrirano i ne zna kako da se drugačije izrazi. Dešava se i da dete grize jednostavno jer ga je neko prvi ugrizao ili zato što se oseća ugroženo ili ako traži pažnju.

Razumevanje razloga zbog kojih dete grize je ključ ka rešavanju problema, piše verywellfamily.

Kako dete sprečiti da grize

Ako ste prisutni kada dete krene da ujede nekog, vaša reakcija mora biti brza i mirna. Pokušajte da ostanete smireni. Prvo se uverite da je osoba koju je vaše dete ugrizlo u redu i eventualno pružite pomoć. Zatim je ključno da izbegnete čestu grešku roditelja – nemojte gricnuti svoje dete kako biste mu pokazali da to povređuje druge. To će znatno pogoršati situaciju jer tako dajete primer za veoma agresivno ponašanje. Poenta je da naučite svoje dete da odgovor na nasilje ne treba da bude – nasilje. Umesto toga, koristite pozitivan pristup.

Pitajte šta se dogodilo

Kada se prašina slegne, ako niste bili prisutni, zamolite dete da vam ispriča šta se desilo. Pitajte šta mu je prolazilo kroz glavu kada je ugrizlo drugo dete, šta je trebalo drugačije da uradi.

Naime, kako dete predškolskog uzrasta sazreva, počinje da razvija čitav niz emocija sa kojima možda i ne zna kako da se nosi. To posebno važi za bes. Objasnite detetu da, kada se oseti ljuto ili frustrirano, treba da zamoli odraslog za pomoć. Neka deca (naročito starija predškolska) nerado idu kod odraslih kada ih vršnjaci zadirkuju. Imajući to na umu, sledeći put kada vam dete dođe žaleći se na nešto što mu je neko uradio, obavezno obratite pažnju i ozbiljno shvatite njegovu zabrinutost. To bi moglo da spreči ujedanje u budućnosti.

Otkrijte okidače

Razmislite šta je to što dete podstiče da grize druge jer to najverovatnije nije slučajna pojava. Ako shvatite šta je uzrok, možete potom i uvideti kako da te okidače otklonite. Ukoliko je dete u društvu i primetite da se sprema da ugrize nekog, odmah intervenišite i preusmerite ga na drugu aktivnost.

Podstaknite razgovor

Pošto deca uglavnom ujedaju jer im nedostaju verbalne veštine da prenesu svoju frustraciju, najbolji način da se spreči ujedanje je da im date druge opcije da izraze svoja osećanja. Naravno, uvek je najbolje da dete ohrabrite da se koristi rečima, ali ponekad mu trebaju i druge opcije, na primer grljenje plišane životinje ili udaranje jastuka – kao način da izrazi svoju frustraciju.

Pružite detetu pažnju

Ponekad deca grizu samo da bi privukla vašu pažnju. I mada ujedanje dovodi do negativne pažnje, za dete je to ipak pažnja. Zato se pobrinite da provodite kvalitetno vreme sa svojim detetom igrajući se, mazeći se, čitajući knjige. Dodatna pažnja je posebno važna ako vaša porodica čeka novu bebu ili je pred vama neka druga porodična promena.

Validirajte njihova osećanja

Recite detetu da razumete kako se oseća i da je u redu što je ljut, besan, nervozan, povređen, ali čak i uzbuđen ili srećan. Važno je da dete shvati da prihvatate njegova osećanja i da je to što mu se dešava normalno. Nikako mu nemojte govoriti „nisi dobar“ i slične uzrečice kojima su roditelji skloni u ovim situacijama. Važno je da dete shvati da ga zbog ovog postupka niste odbacili. Ipak…

Kategorično „ne“

Recite detetu da je ujedanje pogrešno i – kraj priče. Ne vičite, ne vrištite. Ostanite mirni koliko možete i odlučno recite: „Ne, mi ne ujedamo, povredio si drugaricu, sada moramo da idemo“ i sklonite svoje dete iz prostorije.

Na kraju ne treba zaboraviti da deca jednostavno uđu u period kada grizu i da to ne znači da ste loš roditelj. Ključno je da marljivo radite na rešavanju problema. A ako se, uprkos vašim naporima, ujedanje nastavi, potražite pomoć stručnjaka.

BONUS VIDEO: Jelena Đoković: Šta me je privuklo konceptu svesnog roditeljstva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram