Tri sestre u Rusiji ubile oca siledžiju, pokrenule prevrat

Krestina, najstarija sestra
Krestina, najstarija sestra; Foto: East2West News / Profimedia

Ubistvo koje već nekoliko godina potresa Rusiju nije još jedan kriminalni slučaj koji se desio i odlazi u zaborav. Zbog njega se traži promena zakona, organizuju se protesti, rađaju neredi i menjaju tradicionalni stavovi o nasilju u porodici.

Oko tri poslepodne 27. jula 2018, na dan svoje smrti, Mihail Kačaturjan je bio besan na svoje tri ćerke Krestinu, Angelinu i Mariju. Stan u Moskvi u kom su živeli je bio u neredu, piše Guardian. Mihail preti ćerkama, kaže im da će zažaliti zbog haosa.

Krupan muškarac u kasnim pedesetim, pravoslavac, tiranski vodi domaćinstvo od kada ga je supruga napustila 2015.  Tog poslepodneva, kako su njegove ćerke rekle policiji, kaznio ih je na krajnje sadistički način. Jednu po jednu je zvao u svoju sobu, psovao ih i vikao, a onda im prskao biber-sprej u lice. Najstarija sestra Krestina (19) je počela da se guši, povukla se u tom stanju u sobu koju je delila sa sestrama i pala u nesvest. Marija koja je imala 17 godina i najmlađa je, kasnije opisuje taj trenutak kao kap koja je prelila čašu.

Kačaturjan sa ćerkom; Foto:- / East2West News / Profimedia

Krestina se probudila nešto posle 19h i čula plač u drugoj prostoriji. Utrčala je u dnevnu sobu i videla sestre kako stoje nad ocem koji sedi u fotelji i nasilno se opire. U prvom trenutku je mislila da su joj sestre ugrožene, pa je uzela biber-sprej sa stočića i bez kontrole počela da prska oca.

To što je zatekla nije bilo ono što joj se učinilo. Dok se oporavljala u sobi, Marija i Angelina su napale Kačaturjana lovačkim nožem i čekićem koji su uzele iz njegovog auta. Dezorijentisan od biber-spreja i uz obilno krvarenje, on puzi do hodnika zgrade. Tu ga stiže Angelina (18) i zariva mu nož  u srce.

Nekoliko minuta kasnije jedna od sestara je pozvala policiju. Kroz suze je rekla da je otac napao pod jakom dozom sedativa i da ga je ubila u samoodbrani. Policija ga je pronašla mrtvog, u hodniku sa ubodnim ranama na vratu, rukama i grudima. Sestre su uhapšene zbog ubistva i odvedene su u zatvor.

Burne reakcije i suđenje

Vest o ubistvu se brzo proširila Rusijom, a u mesecima koji slede, zemlja se podelila zbog razloga iz kog su tinejdžerke ubile oca. Slučaj su opsesivno pratili svi mediji i to je bila tema broj jedan mesecima.

Bilo je onih, među kojima su i Kačaturjanove dve sestre, koji su tvrdili da su devojčice s predumišljajem ubile oca da bi mu ukrale novac. Drugi, među kojima je njihova majka, stali su u odbranu ukazujući na čudovišan način na koji se ubijeni odnosio prema ćerkama. Dok su advokati devojčica pripremali odbranu, postalo je jasno da ovo nije bilo hladnokrvno ubistvo. Više stotina strana sudskih dokumenata i transkripta svedočenja je ukazivalo na porodicu u kojoj je teror oca bio svakodnevica – od seksualnog zlostavljanja, premlaćivanja preko ponižavanja i pretnji smrću.

Suđenje
Suđenje; Foto:: Yuri KADOBNOV / AFP / Profimedia

Uprkos dokazima odbrane, u junu 2019. tužioci traže presudu na osnovu ubistva s predumišljajem. Dva meseca nakon zatvaranja, sestre su puštene na zahtev njihovih advokata i dok je istraga nastavljena one su smeštene kod rođaka, čekajući suđenje. Zbog ozbiljnosti optužbi preti im kazna od osam do 20 godina zatvora, iako su delovale u očajničkom činu samoodbrane.

U međuvremenu, u Rusiji počinje nacionalna debata o nasilju u porodici. Slučaj sestara koje su ubile oca je podstakao opoziciju da traži pooštravanje zakona i menjanje konzervativne političke atmosfere. Trenutno Rusija nema posebno zakonodavstvo koje bi definisalo, sprečilo ili procesuiralo nasilje u porodici. Zastupnice za prava žena se bore da se kontroverzan zakon iz 2017. koji ublažava kazne nasilnicima promeni i tvrde da on ide na ruku monstrumima, a ne žrtvama.

Stotine ljudi na ulicama Moskve traže da se sestre oslobode, organizuju se dobrotvorni koncerti podrške, potpisuju onlajn peticije.

Protesti tokom suđenja
Protesti tokom suđenja; Foto: Alexander Galperin / Sputnik / Profimedia

„Postalo je jasno da je ovo problem katastrofalnih proporcija koji se ne može ignorisati“, rekla je Aljona Popova, aktivistkinja za prava žena.

O nasilju u porodici počinje da se raspravlja i u ruskom parlamentu. Sve pokušaje aktivista minira pravoslavna crkva koja se zalaže za „tradicionalne vrednosti“ i iskazuje svoju bojazan da će svaka promena ugroziti osnovnu ćeliju ruskog društva – porodicu. Popovi na televiziji ukazuju na zle sile i globalizaciju dok stotine stranica na društvenim mrežama promovišu apokaliptični narativ o tome da će svako menjanje porodične regulative dovesti do raspada porodičnih vrednosti, a možda i cele Rusije.

Sveće, ikone, silovanje

Ono što se zna je da je Kačaturjan redovno putovao u Izrael na hodočašća, da je kući donosio sveće i ikone i da se družio s uvaženim crkvenim velikodostojnicima i javnim ličnostima. Istovremeno, sve tri ćerke je seksualno zlostavljao.

„Redovno nam je ponavljao da je seks van braka greh, ali pošto smo njegova krv i njegove ćerke, mogao je s nama da radi šta hoće i mi smo tome morale da se pokorimo“, izjavila je Angelina na suđenju.

Krestina Kačaturjan
Krestina Kačaturjan: Stanislav Krasilnikov / TASS / Profimedia

Postoje dokazi u vidu poruka u kojima je otac pretio ćerkama seksualnim nasiljem i smrću. Ispred stana je postavio kamere da bi snimao kada  dolaze i odlaze, a policija je u stanu pronašla i gomilu oružja. Ubijeni je imao moćne prijatelje i bio je blizak sa državnim vrhom, pa su sestre znale da bi im se prijava nasilja policiji, sigurno momentalno još gore vratila. Krestina je jednom prilikom dok su bile na odmoru s ocem, posle užasne epizode nasilja u kojoj je pretio silovanjem i udarao ih drškom od pištolja po glavi, pokušala da se ubije.

Nasilje u porodici u Rusiji

Nasilje u porodici je u Rusiji već dugo predmet polemika, ali do sada ništa suštinski nije promenjeno, procenjeno je da jedna od pet žena trpi fizičko nasilje muža ili partnera. Samo jedna od 10 koje trpe nasilje, isto i prijavi. S druge strane, oko 79 odsto žena koje su osuđene zbog ubistva u Rusiji se branilo od agresivnih partnera. Trenutno se i dalje odlaže i sprečava promena zakona kojom bi se zlostavljaču zabranio prilazak žrtvi najmanje mesec dana, postojala bi mogućnost izbacivanja iz zajedničkog stana i tražilo bi se da nasilnik finansira advokate žrtve i njen smeštaj. Takođe bi se ženama koje trpe nasilje, obezbedilo savetovanje širom Rusije, kao i sigurne kuće.

Za sada još traje prepucavanje u parlamentu i promene nisu došle. Sestre su sve vreme razdvojene i zabranjeno im je da komuniciraju međusobno i sa medijima. U decembru je postavljena optužnica za ubistvo s predumišljajem, a dve nedelje kasnije na iznenađenje mnogih tužilaštvo je donelo zapanjujuću odluku: istražitelji bi trebalo da preispitaju slučaj i razmotre samoodbranu sestara kao olakšavajuću okolnost.

Ubistvo u samoodbrani nije zločin, pa ako padne optužnica za ubistvo, devojke će biti oslobođene.

I dalje je neizvestan ishod svega jer su sestre ubijenog podnele žalbu, pa se čini da će konačni rezultat suđenja još neko vreme biti neizvestan, baš kao i donošenje novog zakona o nasilju u porodici.