Trikovi uz koje uspavljivanje deteta neće biti noćna mora

uspavljivanje deteta
Foto: PAUL WHITEHILL / Sciencephoto / Profimedia

Mama, nisam umoran, hoću da spavam u tvom krevetu, hajde da se igramo – deca umeju da budu entuzijastična baš kad dođe vreme za spavanje. A vama nije ni do čega jer samo priželjkujete da dodirnete jastuk. Pošto je i za vas i dete vrlo važan kvalitetan san, dobro je znati uz koje to trikove je moguće lako uspavati dete.

Loren Pikok, specijalistkinja za spavanje dece, za portal GoodToKnow kaže da je za početak važno utvrditi šta je uzrok tome što dete neće da spava kad je vreme za to.

„Moguće je da je uzrok svemu anskiozost, pa u tom slučaju možete da probate da tokom dana porazgovarate o tome šta vašeg mališana muči, kao i da probate da u sobu stavite prigušen izvor svetlosti. S druge strane, često se desi da deca samo opipavaju vaše granice. U tome može da pomogne jednostavna rutina“, navodi Pikok i izdvaja savete koji omgu da pomognu.

Aktivan dan

Od suštinskog značaja za to kako će deca spavati uveče je koliko su aktivna preko dana. Ako ne izlaze napolje dovoljno danju, uveče jednostavno neće biti dovoljno umorna i neće im se toliko spavati. Zato se pokrenite zajedno s detetom, idite u šetnju, u park, preskačite vijaču, trčite, idite na izlet.

Knjiga posle večere

Posle večere će dete zbog hrane verovatno malo usporiti, pa je to idealan trenutak da ga dodatno primirite. U tome može da pomogne prelistavanje neke knjige ili gledanje omiljenog crtaća. Dobro može da dođe i čaša mleka pola sata pre vremena za spavanje, ali i banana, kikiriki ili jogurt jer te namirnice sadrže sastojak koji polako uvodi u san.

Bez gaziranih pića

S druge strane, studije su pokazale da gazirana pića mogu da loše utiču na san kod dece. Pritom, i deca i odrasli bi trebalo da generalno što više izbegavaju gazirana pića, a posebno ih ne treba davati deci pred spavanje. Moguće je da će ona poremetitit brojne procese u organizmu, pre svega, nivo šećera u krvi, što će na kraju uticati i na kvalitetan san.

Prava temperatura u sobi

Da bi dete lako utonulo u san i dobro spavalo, važno je i kakva je temperatura u sobi. Ona treba da bude između 18 i 21 stepeni Celzijusa. Bilo bi dobro i da sobu malo provetrite pre spavanja kako bi ušao svež vazduh, pod uslovom da napolju nije jako zagađenje.

Lavanda u kupki

Dokazano je da lavanda pomaže pri spavanju, pa nije loše isprobati ovu prirodnu metodu. Uveče pred spavanje u kupku vašeg mališana dodajte i malo aromatičnog ulja lavande i pustite ga da se u kadi zabavi igračkama dok arome opuštaju.

Crveno svetlo

Pokazalo se da prigušeno crveno svetlo pomaže i bebama i starijoj deci koja noću imaju problema sa savanjem. Stoga probajte da na lampu u uglu sobe stavite crvenu sijalicu. U svakom slučaju, ako vaše dete duže ima problema sa spavanjem, a ne znate uzrok, posavetujte se sa pedijatrom ili dečjim psihologom.

Bez telefona i tableta

Za kraj, ne treba zaboraviti da nije pametno mališanima dati telefon ili tablet kad odu u krevet. Neka njihova soba bude oaza mira i opuštanja uveče, a ne prostor za noćno igranje igrica. Bez ovih spravica oni će svakako mnogo lakše utonuti u san.

BONUS VIDEO: DAN MAJKE TROJKI

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram