Tamara Vučić otvorila dušu: Imala sam dva carska reza, doživela sam najveću tugu

Foto: Milan Maričić/ATAImages

Njen potresne reči razumeće svaka žena koja je rađala u Srbiji.

Prva dama Srbije Tamara Vučić juče je prisustvovala Šestom evropskom kongresu o porođaju na kojem je prvi put javno govorila o svojim porođajima.

„Imala sam dva carska reza, u kojima sam osetila i ekstremnu tugu i ogromnu radost rođenja. I ta iskustva su postala neodvojivi deo mene i deo su mog svakodnevnog ponašanja i misli i mojih odnosa sa svim ljudima u mom životu. Zašto vam ovo govorim? Zato što ko zna koliko sličnih žena svakog dana dođe u vaše porođajne sale sa ko zna koliko teškim pričama, emotivno iscrpljujućim, sa ogromnim očekivanjima i željama i strahovima. Molim vas da to nikad ne zanemarite. Nikad to ne zaboravite. Vaša misija je da budete profesionalni i odgovorni i da budete empatični humani i puni podrške i razumevanja“, rekla je u emotivnom govoru Tamara Vučić.

Ona se osvrnula i na problem bele kuge:

„Moja misija je da podržim progres i da ohrabrim kad god mogu, jer svaki uspeh koji doživimo nevažan je ako polako nestajemo gubeći svakog dana ceo jedan grad.“

Inače, Tamara Vučić je u junu 2017. dobila sina sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, a prvu bebu je nažalost izgubila 2014. i to tri dana pre termina. Do sad nikad nije u javnosti govorila o ovoj traumi, a njena priča dolazi nakon što je u 2022. nekoliko žena istupilo sa svojim potresnim iskustvima sa akušerskim nasiljem u Srbiji. Jedna od njih je urednica portala Zadovoljna Dragana Pandurević Jovović koja je nakon što je objavila svoju priču pokrenula i peticiju Stop akušerskom nasilju sa inicijativom da se porodiljama u Srbiji omogući besplatna pratnja na porođaju. Ona je za svoj aktivizam upravo nagrađena i Befem priznanjem, zajedno sa Milicom Filipović i Majom Simić Simeunović, kao i advokaticama Marijom Mijatović, Jelenom Stanković i Ivanom Soković Krsmanović, koje su sprovele prvo veliko istraživanje o akušerskom nasilju u Srbiji.

Podsećamo, portal Zadovoljna u borbi za dostojanstven porođaj u Srbiji, mesecima pokušava da dobije odgovore od Ministarstva zdravlja na temu akušerskog nasilja, ali bezuspešno.

***

BONUS VIDEO: Haljina Blejk Lajvli je otelotvorila duh Njujorka na Met Gali

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram