Surovo iskreno: Kako će deca zapravo nositi maske u školi

Foto:Shutterstock

Polazak u školu je tu, pa roditelji, između ostalog, strepe da li će deca, uprkos svim savetima, zaista nositi zaštitne maske kako treba. Jedna žena je u naizgled duhovitom, ali zapravo surovo iskrenom videu obuhvatila te strahove i pokazala kako se njoj čini da će sve izgledati u realnosti. Tako je još jednom podsetila koliko je važno pričati s detetom o maskama.

Zbog epidemiološke situacije u zemlji i svetu, đaci od 1. septembra u škole kreću po posebnim pravilima, uz poštovanje zaštitnih mera, od kojih je najvažnija nošenje maski.

I kako obično biva, sprovođenje pravila u teoriji deluje mnogo lakše nego u praksi. Jedna žena je na Jutjub postavila snimak koji je privukao veliku pažnju jer pokazuje da će deca prilično teško ispoštovati sva upozorenja, prosto jer su – deca.

Jasno je da nema ničeg smešnog kod virusa koji kosi ljude širom sveta, ali ovaj video je naišao na veliku podršku pošto vrlo efikasno skreće pažnju na važnost maski.

Zato je bitno podsetiti se kako da najlakše objasnite detetu da je nephodno da čuva i sebe i druge.

Nevena Lovrinčević, klinički psiholog i autor nekoliko priručnika za roditelje, ranije je za portal Nova.rs dala korisne savete za roditelje, između ostalog i za one mlađih osnovaca.

“Informacije o razlozima za nošenje prilagodite uzrastu i interesovanjima deteta. Nemojte dete zatrpavati informacijama. Nemojte pri tome dete plašiti  rečima ‘ako ne nosiš masku razbolećeš se…ili nekoga ćeš zaraziti’. Umesto toga možete reći – da bi se bolje zaštitili bolje je da svi nosimo maske. U objašnjenjima samog virusa budite kratki i konkretni. I pratite pitanja deteta na koje je potrebno odgovarati kratko i konkretno, a pre svega iskreno”, kazala je Lovrinčević i navela kako još treba pričati s detetom da bi prihvatilo nošenje maske.

Nije naodmet i da dete uz sebe ima neku simpatičnu ilustraciju uz koju će se lakše podsećati kako masku treba nositi, a kako ne.

 

Pravila za nošenje maski u školama

  • Školsko nastavno i nenastavno osoblje sve vreme boravka u školi treba da nose maske

  • Masku učenik treba da nosi pri ulasku u školu pa sve do dolaska do svoje klupe. Maska se obavezno koristi i prilikom odgovaranja i svakog razgovora. Maska se obavezno koristi i prilikom bilo kojeg kretanja van klupe, prilikom odlaska na odmor ili toalet.

  • Preporučuje se da učenici sve vreme boravka u školi nose masku, ali ona se može odložiti u periodu kada učenik sedi u svojoj klupi i sluša nastavu.

  • Tokom boravka u školi moguće je da se koristi bilo koja maska (hirurška, epidemiološka ili platnena), ali ona treba da se koristi na ispravan način tako da pokriva nos i usta.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram