Strašni podaci sa pregleda za prvi razred: Celulit i loš vid

pregled za školu
Foto: Wavebreak Media LTD / Wavebreak / Profimedia

Gojaznost, celulit, defekti kičme, prstiju i zglobova na rukama, kao i oslabljen vid, neki su od najalarmantnijih zdravstvenih problema kod mališana, koji ove godine upisuju prvi razred osnovne škole. Sistematski pregledi pokazali su kakve su posledice preteranog „igranja“ sa telefonom, sedenja pred televizorom, nedostatka fizičke aktivnosti i nezdrave ishrane.

Sistematski pregledi za upis u osnovne škole počeli su u februaru, a svako dete pre upisa mora da prođe pregled kod pedijatra, ORL specijaliste, fizijatra, oftalmologa, stomatologa i logopeda, a neophodne su i osnovne analize kompletne krvne slike i urina.

“Ono što nas iz godine u godinu sve više zabrinjava je prekomerna težina dece koja tek upisuju školu, takođe sve su učestaliji problemi sa stopalima zbog nepravilnog hoda i neredovnog kretanja i oslabljen vid kao posledica preterane upotrebe mobilnih telefona i gledanja televizije i kompjutera u pretškolskom uzrastu. Deca su navikla da im je sve na dugme i slabo se kreću, a previše informacija sa svih strana utiče na njihovu koncentraciju, pa se teško fokusiraju, što postaje ozbiljan problem kasnije u školi na časovima. Očekujemo da naredne generacije imaju probleme i sa govorom, jer su u mlađim uzrastima u vreme kad deca uče da pričaju, vaspitačice nosile maske. Dete uči da govori tako što sluša, ali i gleda naše usne i mimiku lica kako se pomeraju dok govorimo“, kaže za Zadovoljnu Ljubica Luković, pedijatrica u Domu zdravlja Grocka.

Kod budućih prvaka fizijatri najčešće primećuju loše držanje tela i probleme sa prstima i zglobovima na rukama, zbog mobilnih telefona.

“U predškolskom uzrastu deca već pate od hiperelastičnog sindroma, a imaju i loše držanje tela jer ne provode dovoljno vremena napolju, nisu fizički aktivna. Deca koja imaju hiperelastično vezivno tkivo, imaju i druge probleme sa kičmom i stopalima. Taj sindrom je najčešće nasledan, a dešava se i ako deca u detinjstvu imaju česte infekcije streptokokom dolazi do razvoja tog sindroma, kao i kod onih koja imaju veliki potencijal rasta. Gorući problemi kod dece koja upisuju školu su i prsti na rukama, jer zbog mobilnih telefona i džojstika za igrice, se dešava da između dva prsta bude i čitav santimetar razlike. Takođe i sindrom teniskog lakta je u velikom porastu kod dece zbog korišćenja telefona. Deca dobijaju upalu tetive palca i imaju učestale bolove u predelu vrata, zbog čega je veoma važno ozbiljno shvatiti dijagnoze i savete sa sistematskih pregleda” objašnjava za naš portal dr Zorica Mitrović, fizijatrica.

U poslednjih pet godina, upozoravaju nutricionisti, naglo se povećao broj predškolske dece sa prekomernom telesnom težinom.

“Rezultati u poslednjih pet godina su veoma zabrinjavajući. Posebno kada se uporedi odnos mišićne mase i masnog tkiva, što je dovelo do toga da dečaci i devojčice predškolskog uzrasta imaju vidljiv celulit na stomaku, gluteusu i butinama. Ova merenja treba shvatiti ozbiljno jer osim estetskog problema ovakva vrsta gojaznosti, ako se nešto ne promeni, može dovesti do određenih zdravstvenih tegoba u periodu oko puberteta. Gojazno dete nije genetski nasledilo gojaznost, nego je pored roditelja steklo pogrešne navike u ishrani. Gojazno dete je odgovornost roditelja. Uzroci su uzimanje brze hrane, mnogo šećera i masnoće u obrocima, grickalica slanih i slatkih, kondidorskih proizoda, sladoleda“, naglašava Branka Mirković, nutricionistkinja.

Ukusi i navike se uče i zato su odgovorni oni koji brinu o deci.

“Ne postoji nikakvo opravdanje da se deci poremete navike koje ih dovode do rizika od raznih tegoba i bolesti. Moguće je promeniti navike. Pravilo za roditelje – važno je šta i kada dete jede, a ne da budete zadovoljni što je dete dobro jelo, a najelo se loše hrane. Odgovornost roditelja je da deca budu zdrava. U tom uzrastu mali broj dece pokazuje genetske predispozicije za bolesti, ali dete može da prihvati i liči na gojazne roditelje, ako se isto hrani i ima pogrešne navike kao i oni. Zapamtite, morate biti primer svom detetu” naglašava Mirković.

Uzroci najvećih problema u ishrani predškolske dece:

1. Neizbalansirana ishrana, nedovoljan unos povrća i voća, mlečnih proizvoda i proteina bez mnogo masnoće.

2. Neredovni obroci, česte zamene obroka sa pomfritom, burgerima, picama, pohovanim mesom, razna gazirana pića, sokovi, nedovoljno unosa vode.

3. Roditelji i osobe koje brinu o detetu i obrocima, često podlegnu otporu dece prema zdravoj ishrani, deca u malim količinama jedu zdrave obroke i dopunjavaju ih nezdravim namirnicama.

4. Deca su sve manje uobročena, stalno grickaju, nemaju osećaj sitosti, ali i prave prirodne gladi.

5. Uzimanje obroka uz gledanje televizije, računara ili telefona, slabo kretanje i odsustvo fizičke aktivnosti koja je neophodna deci.

BONUS VIDEO: DAN MAJKE TROJKI

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram