Šta znači najpopularnije ime za devojčice u Srbiji

Foto: Vitaliy Grechko / Alamy / Alamy / Profimedia

Ime koje su roditelji najčešće davali devojčicama prošle godine.

Republički zavod za statistiku je povodom Svetskog dana stanovništva objavio koja su bila najpopularnija imena za decu u Srbiji prošle godine.

Ime koje su Srbi najčešće birali za devojčice je Sofija, dok je najviše roditelja za dečake odabralo ime Luka.

Drugo ime po popularnosti za devojčice je Dunja, teće Mila, a zatim slede imena: Sara, Teodora, Una, Milica, Tara, Nikolina i Nađa. Što se dečaka tiče, drugo najpopularnije ime je Lazar, teće Vuk, a zatim slede: Vasilije, Stefan, Bogdan, Aleksa, Vukan, Filip i Vukašin.

Ovi podaci nam pokazuju da kratka imena, koja su dominirala proteklih godina, više nisu toliko u modi, a primećuje se i povratak starih srpskih imena.

A šta je značenje imena Sofija, koje je dobilo najviše devojčica u našoj zemlji? Već znamo da je ime Sofija izvedeno iz grčke reči koja znači mudrost, a ima i zanimljivu istoriju.

Foto: Shutterstock

Ime se prvi put beleži početkom 4. veka. Uobičajeno je žensko ime u pravoslavnim zemljama. Postalo je veoma popularno na Zapadu početkom devedesetih i postalo je jedno od najpopularnijih imena za devojčice u prvim decenijama 21. veka.

Sofija je bila poznata kao oličenje mudrosti od ranih hrišćana, a Sveta Sofija je takođe ranohrišćanska mučenica. Ime je bilo relativno uobičajeno u kontinentalnoj Evropi u srednjem i ranom modernom periodu.

Tokom 1990-ih do 2010-ih, popularnost imena je dramatično porasla u mnogim zemljama širom zapadnog sveta. Za to mnogi „krive“ Sofiju Vergaru i Sofiju Kopolu, a pre njih i čuvenu Sofiju Loren.

Što se tiče najpopularnijeg muškog imena u Srbiji – Luka – ono potiče od latinske reči „lucus“ koija znači „sveto drvo“. Ime je uobičajeno među hrišćanima zbog Svetog Luke. Sveti apostol Luka je prema hrišćanskom verovanju bio lekar i iscelitelj po profesiji, pomagao je svim bolesnim i nemoćnim ljudima, ali u isto vreme propovedao hrišćansku veru sa apostolom Pavlom.

***

Bonus video: Joga za zauzete mame

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram