Šta tačno uraditi ako beba počne da se guši

beba se guši; prva pomoć
Foto: shutterstock By RossHelen

U slučaju da se dete zagrcne i počne da se guši, brza reakcija je presudna jer detetov mozak bez kiseonika može da izdrži svega nekoliko minuta.

Ako dete počne da se guši komadićem hrane, treba ga staviti stomakom preko svojih kolena tako da mu glava i gornji deo leđa vise prema dole. Nekoliko puta (ne prejako) dlanom udarite dete po gornjem delu leđa. Ako ne uspe ta metoda, lekari savetuju Hajmlihov zahvat, piše Miss mama.

Primena Hajmlihovog zahvata razlikuje se kod beba do godinu dana i starije dece. Bebu treba okrenuti na grudi, licem prema dole i napraviti pritisak između lopatica.

Kod dece starije od godinu dana Hajmlihov zahvat sprovodi se na isti način kao i kod odraslih. Detetu treba stati iza leđa, obgrliti ga rukama i napraviti nagli pritisak na gornji deo stomaka. To bi trebalo da izbaci vazduh iz pluća, a time i strano telo.

Osim zbog hrane, deca mogu da dođu u opasnost od gušenja i zbog brojnih sićušnih predmeta u njihovoj okolini – delovi kockica, dugmad s igračaka ili male okrugle baterije iz igračaka.

Pročitajte još:

Ako nisu veliki i oštri, strani predmeti vrlo često prođu kroz probavni trakt bez problema i dete ih izbaci stolicom, ali to ne isključuje hitnu posetu lekaru ako posumnjate da je dete nešto progutalo.

„U najvećem broju slučajeva kovanica ili kuglica prođu kroz probavni trakt, ali ako je reč o bateriji, svakako se treba obratiti doktoru jer postoji mogućnost da kod dužeg boravka u probavnom traktu, usled korozije, iz baterijice izlazi njen sadržaj“, kaže pedijatar dr Mirjana Kolarek Karakaš.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram