Šta pomaže kada dete ima noćne more

Foto:Shutterstock

Noćne more mogu biti zastrašujuće za ljude svih dobi. Ipak, posebno su traumatične za malu decu, koja teško razlikuju san i javu.

Evo nekoliko saveta kojima biste mogli pomoći svom mališanu kad ima noćnu moru, piše Index.

Saosećajte s njima

Prirodno je da se strahovi noću slivaju u snove, što ih često čini noćnim morama. Ako vaše dete doživljava noćne more, važno je saosećati s njim. Shvatanje da je strah drugačiji za decu prvi je korak u pomaganju detetu da se nosi s noćnim morama.

Razgovarajte o tome i rešite izvor problema

Važno je razgovarati sa svojim detetom o onome što ga plaši, da shvati što bi moglo biti uzrok tim noćnim morama. Ako vaše dete ima noćne more jer misli da se ispod njegovog kreveta nalazi čudovište, možda je to zato što se boji mraka. Objasnite detetu da čudovišta nisu stvarna, a možete svako veče to i proveriti ispod kreveta ili u ormaru, kako biste im pokazali da tamo nema nikoga. Možete nabaviti detetu noćno svetlo. Udobnost je ključna.

Foto:Shutterstock

Ograničite korištenje interneta i medija

Um vašeg deteta je maštovit, a mnoge noćne more proizlaze iz surfovanja internetom. Stavite roditeljsku zaštitu na određene programe te se klonite strašnih knjiga i priča pre spavanja. Čitajte vesele knjige, kako bi vaše dete išlo dobro raspoloženo na spavanje.

Budite strpljivi

Budite strpljivi u pomaganju svom detetu da prevlada noćne more. Preduzmite korake kako biste ih utešili i zastrašujući snovi biće iza vas pre nego što to shvatite. Ako noćne more počnu da predstavljaju ozbiljan problem za svakodnevni život mališana, razmislite o tome da se obratite lekaru ili psihoterapeutu za pomoć.

***

Bonus video: Dan majke trojki

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram