Šta nikad ne smeš da kažeš trudnici

Ešli
Ešli trudna na Jamajci, Foto: Ian Flynn/JAMAIPix / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ukoliko trudnici ne možete da olakšate život - nemojte joj ni otežavati. Budućim majkama ne samo da hormoni 'lude', nego im stres predstavljaju i fizičke promene koje osećaju. A da ne pričamo o iščekivanju i zabrinutosti za dete. Zato bi, svoje dobronamerne i naizgled bezazlene rečenice, možda ipak trebalo da zadržite za sebe.

Nisam vrlo često bila u društvu trudnica, ali kad jesam, sve bi rekle isto: ‘Svi su bili trudni i svi se najbolje razumeju u trudnoću’. Svakoj trudnici idu na živce (ne)konstruktivni saveti, ‘moraš ovo, moraš ono’ i upozorenja ‘nemoj slučajno ovo ili ono’.

To uvek ide na živce, posebno kada su žene prvi put u drugom stanju i nisu baš sigurne kako sve treba da izgleda. U razgovoru sa njih nekoliko, saznala sam koje to rečenice nikada ne bi trebalo da izgovorite trudnici.

Sve počinje šaljivim pozdravom ‘gde si debela’, što za sobom vuče komentar ‘uu, baš ti je veliki stomak’ i sa iznenađenim izrazom lica sledi pitanje ‘koliko si se ugojila?’ Ipak su bjuti saveti ključni tokom trudnoće ‘maži taj stomak, kako ćeš posle da se skineš sa strijama u kupaći, ružno je’.

Nakon ovih, možemo ih nazvati samo – zapažanja, obično sledi pipkanje stomaka. To, ukoliko niste stvarno bliski sa trudnicom, možda i ne bi trebalo da radite. Majčinski instinkt je već tu i može da joj bude neprijatno.

Kao da je ikada bilo u redu pitati nekoga koliko se ugojio, a posebno kada se radi o ženi u kojoj raste još jedno malo biće. Mada, koliko čujem, nije dobro ni ako ostanu mršavice – ‘joj, pa mali ti je stomak’ ili ‘nije ti zdravo da budeš tako mršava u trudnoći, trebalo bi da jedeš za dvoje’. Posebno mi je zaparala uši rečenica ‘što volim kad se trudnica lepo bucne kao ti, ne kao ove moderne mršave’. Šta reći, a ne zaplakati?

I da, potpuno su svesne veličine svog stomaka, nema potrebe da ih podsećate.

Mnogi imaju potrebu da se igraju vidovnjaka, izvade svoju kuglu, pasulj i tarot karte i nagađanje može da počne: ‘ako ne povraćaš dečak je’ i ‘ako imaš bubuljice, to ti ćerka krade lepotu’. To su ipak delovi ‘u moje vreme’ i ‘ja kad sam bila trudna…’ ličnosti.

„Obradujem se svima koji dođu, ali kada počnu sa ‘ja kad sam bila trudna’ pričama, poželim da odbrusim ‘ali nisi sad, ja sam’. Ako se slučajno nastavi sa: ‘moraš’ – samo se isključim”, za naš portal kaže trudnica Milica.

‘Mani se silnih pregleda, ja kad sam bila trudna ništa od toga nije bilo, pa eno ih, ništa im ne fali’ – ume trudnicu da poremeti. Čak i kada je buduća mama potpuno sigurna da je sve kako treba, poređenje sa vašom trudnoćom je zaista bespotrebno. Osim, naravno, ukoliko ne traži savet ili želi da razmeni iskustva.

Ako trudnica slučajno odreaguje kako ušima dobročinitelja ne prija sledi – ‘vidim da te baš rade hormoni’ i ‘moraš li od svega da praviš dramu’.

Jednostavno bi trebalo da izbegavate ovakve rečenice. Pored hormona i brige oko budućih obaveza i odgovornosti, nemojte dodatno stajati na muku.

Što nas dovodi do budućih problematika ‘kako misliš da rađaš, a nisi udata’ i ‘ih, naporna ti trudnoća, kako misliš da se porodiš?’ Eh, kako misli da se porodi… To je tek priča za sebe jer ipak ‘dobar je jedino prirodan porođaj’.

Nekada trudnicama i lakše bude da budu same, jer ih susreti sa ljudima dodatno opterete. Em što im je lakše tako, em što ‘zvali bismo te sa nama, ali jbg trudna si’.

***

Bonus video: Šta nam se dešava dok spavamo

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram