Šta ne bi trebalo da stavljate u dečiji krevetac

Beba i porodica 20. nov 202121:29 > 21:30
Foto: Shutterstock

Svaki roditelj želi da stvori ugodno okruženje u kojem će beba da spava, ali određeni proizvodi itekako povećavaju rizik od gušenja.

Ovo je lista stvari čije korišćenje bi trebalo da izbegavate dok je beba mala:

 

Tanki čaršafi i ćebad

Debeli čaršaf i ćebe koje su zategnute su sasvim u redu za stavljanje u krevetac. Međutim, sve što je tanko trebalo bi da izbegavate. Novorođenčad se mogu ugušiti čak i ako im tanki čaršaf prekrije lice. Ovo se može desiti jer male bebe još uvek nemaju u potpunosti razvijenu sposobnost kontrole pokreta glave i ruku.

 

Jastuci

Uopšteno govoreći, bebama nisu potrebni jastuci, a itekako predstavljaju opasnost od gušenja. Kada beba malo poraste, možete dodati mali jastuk, ali to ipak nije nužno sve dok ne počnu da spavaju u većem krevetu.

 

Plišane igračke

Sklonite plišane igračke sve dok beba ne dobije potpunu kontrolu nad glavom i ostatkom tela. Cucle možete staviti, ali pazite da nemaju pričvršćenu igračkicu ili nešto slično, piše Klix.ba.

 

Baldahin

Baldahini mogu zaštiti bebu od insekata i slično. Međutim, mala deca se mogu zaplesti u baldahin.

 

Zaštitnici za krevetac

Zaštitnici su zapravo jastučići koji su dizajnirani tako da oblažu unutrašnjost kreveca. Treba zaštititi bebu od povreda. Ipak, moderni kreveci napravljeni su tako da bebi pružaju maksimalnu sigurnost pa zaštitnici nisu potrebni. Oni su ilegalni u nekim državama zbog dokazanog rizika od gušenja.

 

Pozicioneri za spavanje

Oni bi trebalo da onemoguće bebu da se prevrće, a neki prozivođači tvrde da čak mogu smanjiti rizik od refleksa. Agencija za hranu i lekove Sjedinjenih Američkih Država (FDA) savetuje da se ne koriste jer mogu da uguše bebu.

 

 

***

BONUS VIDEO: Joga za zauzete mame

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram