Šta da uradite ako vas dete uhvati u vođenju ljubavi

Foto: Shutterstock

Većina roditelja to doživi bar jednom.

Napokon je došlo vreme za spavanje. Deca su ušuškana u krevetu. Još uvek si budna. Još bolje, konačno si ukrala trenutak da ostaneš sama sa suprugom. I taman kad ste počeli da vodite ljubav, zaneseni čujete zvuk malih stopala kako tapaju niz hodnik. „Mama? Tata?“ Gledate svoje dete u pidžami kako stoji na vratima vaše spavaće sobe sa upitnim izrazom lica. U međuvremenu umirete od nelagode dok besomučno pokušavate da skapirate šta je sve vaše dete moglo da vidi. Da, ovo je scenario koji izaziva jezu, ali dešava se i šteta ne mora da bude velika.

Prvo – šta možete da uradite da do toga ne dođe?

Zaključajte vrata spavaće sobe. Ako dete ne može da otvori vrata sobe u kojoj mama i tata provode vreme za sebe, onda neće moći ni da vidi ono što i nije za njegove oči.

Uz dete roditeljima je teško izdvojiti vreme za intimnost, ali pokušajte da to bude bar pola sata nakon što ono ode na spavanje, piše Zadovoljna.hr

A ukoliko se desi, da se vaša reakcija ne bi svela na rečenicu tipa „pokazujem mami/tati tekvondo“ dok vas sumnjičave male oči gledaju kroz mrak, poslušajte savet psihološkinje Debore Rofman koja je celu karijeru posvetila seksualnosti.

Debora kaže da ta neprijatna situacija kad vas dete zatekne usred seksa, ne mora da bude bog zna koliko kritična. Ona savetuje da prvo probate da se opustite – smireni odgovor je ključ za izbegavanje ove čudne situacije.

U suprotnom biste mogli da izgovorite nešto glupo poput :“Vežbamo oživljavanje“, što bi kasnije moglo da vam se obije o glavu. Dakle, šta da radite?

Navucite prekrivač preko sebe i saberite se

Prvi instinkt kad vas dete „uhvati“ će biti da se pokrijete. To je u redu, ali govor vašeg tela ne bi trebalo da šalje pogrešne signale. Iako ste uznemireni i zbunjeni i sami, moraćete da „ohladite“ glavu. U suprotnom dete će pokupiti vašu anksioznost i misliće da se nešto užasno desilo. Smirite glas i objasnite koji je razlog vaše inicijalne reakcije. Kažite: „Baš smo se iznenadili što te vidimo. Mislili smo da smo sami i verovatno smo reagovali burno, što si i sam video/la.“

Pokušajte da procenite šta vaše dete oseća

Šta je dete dovelo u vašu sobu? Da li je tražilo utehu jer je imalo noćnu moru? Ili je istraživalo kakav to čudan zvuk nilskog konja na samrti stiže iz vaše sobe? Šta god da je slučaj, pročitajte detetove emocije i podesite reči prema tome.

„Važno je gledati dete u lice, ako možete. Ukoliko to imate na umu, stići ćete i do konverzacije“, rekla je Rofman. Klinci u ovoj situaciji mogu biti zbunjeni, uplašeni ili samo začuđeni.

Prebacite se na režim mama/tata

Ako je dete uplašeno jer vas je videlo gole i znojave, Rofman kaže da treba da ga pozovete u krevet na zagrljaj. Da, to deluje kao gadan potez, s obzirom na to šta se dešavalo u krevetu minut pre, ali sad je gotovo. Podesite ton glasa u odnosu na situaciju. Ne zaboravite perspektiva deteta i onoga što se dešava je drastično drugačija od vaše

Prave reči

Ključ ove situacije je da se saberete i kažete nešto. Možete da vrištite u jastuk kasnije. „Prva stvar koju roditelji mogu da kažu je – ovo je naše privatno vreme i ako možeš da izađeš i zatvoriš vrata, to bi bilo super. Toliko je jednostavno“, savetuje Rofman. Uspeh će zavisiti od uzrasta deteta. Šestogodišnjak će bolje razumeti pojam privatnosti od četvorogodišnjaka.

Odolite izazovu da slažete

Kad već započnete taj razgovor, budite otvoreni. Ne uvijajte i ne prikrivajte priču. Vaše dete verovatno zna kako izgledaju treninzi na koje ćete se u najglupljoj varijanti pozvati, a neiskrenost neće doneti ništa dobro.

„To je na neki način poricanje, kao da kažete da se ono što se desilo nije desilo. A dete jasno može da vidi da se dešava više od onoga što ste rekli“, kaže Debora Rofman.

Budite iskreni šta su videli

Dobro, ovo je teško. „Važno je da decu ne naučite nešto što od čega ćete kasnije morati da ih odučite“, kaže Rofman. Budite iskreni, ali nemojte iznositi previše detalja.

Sledeći saveti primereni su za decu mlađu od sedam godina:

Nemojte kažnjavati dete zato jer vas je uhvatilo u ‘akciji’.

Uverite ga da niste ljuti zbog onoga što se upravo desilo, ali da su mama i tata imali vreme za sebe i da sledeći put pokuca na vrata.

Seks je strastven pa se detetu može činiti da tata nanosi bol mami ili obrnuto. Objasnite mu da ste tim činom jedno drugom pokazivali ljubav i da niko nije povređen.

Dok će se petogodišnjak pitati šta su to mama i tata radili, desetogodišnjaku prizor može biti odbojan i možda će odbijati da razgovara o tome.

U tom slučaju nemojte insistirati već ga pustite na miru. Ako pak dete postavlja pitanja, pokušajte na njih da odgovorite što bolje možete, nemojte ga odbijati.

***

Bonus video: Radmila Petrović o roditeljstvu