Šta bebe sanjaju

foto: Ale Ventura / PhotoAlto / Profimedia

Večita misterija - šta sanjaju?

Da li ste se ikada zapitali o čemu vaša beba sanja? Šta vidi kada je u dubokom snu? Ima li noćne more? Ako ste proveli neko vreme posmatrajući svoje novorođenče dok spava, možda ste primetili da se smeje, plače, pomera ruke i noge, pravi grimase. Nauka nema sve odgovore, ali potvrđuje da bebe mogu da sanjaju i da rade to svakodnevno.

Bebama je potrebno više sna nego odraslima. Iako se možda vi osećate dobro na sedam sati kvalitetnog odmora svake noći, bebama je potrebno oko 16 sati čvrstog sna tokom dana (a ponekad i više).

Za to vreme, vaša beba će proći kroz dve vrste sna: brzi pokreti očiju (REM) i spori pokreti očiju (NREM), koji se javljaju u ciklusima tokom cele noći. Tokom REM faze spavanja, oči vaše bebe će se brzo pomerati. NREM je dublja faza sna koja pomaže u razvoju mozga.

Bebama je potrebno mnogo sna da bi rasle i razvijale se. Novorođenčad obično provode 50 posto svog vremena u REM snu, koji je poznat po živopisnim snovima. Bebino disanje će se promeniti od brzog i plitkog do sporog i dubokog, ali može biti nepravilno. Njen broj otkucaja srca može se povećati i tokom REM spavanja. Ova faza sna je važna jer pomaže mozgu da obrađuje informacije, formira i konsoliduje sećanja, razvija nove neuronske puteve i jača važne veze između nervnih ćelija u mozgu koje su neophodne za učenje.

Većina beba sanja svaki put kada zaspi, jer je sanjanje univerzalna karakteristika sna. Ali sanjanje nije ograničeno samo na ljude. Pokazalo se da i druge vrste, uključujući i ptice, sanjaju.

Ono što se dešava u umu vaše bebe u bilo kom trenutku je misterija. Ali ako ste se ikada zapitali o čemu ona sanja, niste sami.

Otprilike polovina roditelja izjavila je da su njihove bebe pokazivale znake sanjanja već od prvog meseca, kažu istraživanja, a jedan ispitanik je izjavio: „Sa 4 meseca, moja ćerka je sanjala snove, bilo je preslatko. Udarala je i mahala rukama kao da se igra. Činilo mi se kako se smeška u snu.“

Šta uzrokuje ove pokrete? Niko ne zna sa sigurnošću, ali verovatno nisu zbog noćnih mora ili strašnih snova. Na kraju krajeva, bebe još nisu u stanju da razlikuju fantaziju od stvarnosti. Stručnjaci kažu da mozak beba još uvek razvija sposobnost da razlikuje spavanje i budnost tokom prvih nekoliko meseci.

Možda sanja o nečemu kao što je ljuljanje u vašim rukama ili bočica ili dojenje na vašim grudima.

Bebe razmišljaju, osećaju i rastu dok spavaju.

Istraživači zapravo nisu mislili da bebe sanjaju sve do 1960-ih, kada su naučnici počeli da proučavaju navike spavanja i sanjanja dece. Tada istraživači otkrivaju da bebe ulaze u REM fazu, baš kao i odrasli.

Većina snova koje bebe imaju kada se rode sadrže slike lica koja prepoznaju. To mogu biti lica njihovih roditelja, braće i sestara. Postoje i slučajevi kada će sanjati stvari koje su videli dok su bili budni, kao što su životinje i prizori prirode. Bebini snovi takođe mogu da odražavaju ono što se dešava u njihovom okruženju, kao što su glasni zvukovi ili jaka svetla zbog kojih se probude i plaču, piše mogujatosama.

Bebini snovi mogu biti o bilo čemu, ali uglavnom uključuju slike, zvukove, osećanja i senzacije iz njihovog budnog vremena. Bebini snovi su takođe generalno prilično živopisni i emotivni.

***

Bonus video: Joga za zauzete mame

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram