Srpska stjuardesa otkriva kako izgleda porođaj u avionu

Tina Grabež Foto:privatna arhiva

Da li ste ovo znali?

Srpska stjuardesa Tina Grabež otkrila je šta se dešava ako u avionu žena počne da se porađa.

To je situacija koja se retko dešava, jer trudnicama u poslednjim nedeljama trudnoće uglavnom nije dozvoljen ulazak u avion. Ali, stjuardese su obučene za takve situacije.

„Prvo će se oglasiti preko razglasa i tražiti doktora ili medicinsku sestru, ali čak iako ih nema u avionu na obuci smo učili kako da presečemo pupčanu vrpcu, obrišemo bebu i zamotamo je u ćebe. Ako je porođaj kritičan, pilot će potražiti najbližu pistu za sletanje ako majci i bebi treba dodatna medicinska pomoć“, objasnila je Tina.

Što se tiče državljanstva bebe, to zavisi od države – neke daju državljanstvo deci koja se rode iznad njihovog vazdušnog prostora, a neke ne. Ako se beba rodi iznad okeana, može da se desi da dobije državljanstvo zemlje u kojoj je avion registrovan.

@tinagrabez majka priroda uglavnom sama odradi svoje 🤰🏻 #tinagrabez #stjuardesa #cabincrew #avijacija #tiktokbalkan #stjuardesinapriča ♬ Blade Runner 2049 - Synthwave Goose

Inače, Tina je u intervjuu za Zadovoljna.rs otkrila da joj se u poslu nikada nije dogodila opasna situacija.

„Najstrašnije što se meni lično desilo jeste da sam čak dva puta tokom svoje karijere udarila glavom o metalni kontejner sa opremom u ‘kuhinji’ aviona i zaradila šavove na glavi. Ali to nije zbog toga što je let bio opasan već zbog toga što sam ja jako visoka! A tokom svoje karijere nisam imala ni jednu situaciju gde se ceo avion našao u opasnosti”, ispričala nam je.

***

BONUS VIDEO: Televisa presenta: Prelepa Srpkinja Marija je buduća zvezda Meksika

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram