Sram vas bilo, poslaniče, što mislite da su majke glupe

Beba i porodica 29. okt 202019:53 > 30. okt 2020 11:35
Foto: Arhiva/Medija Centar Beograd

Trenutak u kom je Marko Atlagić iz poslaničke grupe "Aleksandar Vučić – za našu decu" stao za mikrofon u skupštinskoj sali treba da zapamti svaka mama u Srbiji.

Obraćajući se Draganu Đilasu i Vuku Jeremiću Atlagić se poslužio ženama iz Srbije da bi poentirao i diskreditovao svoje političke oponente.

„Poštovani građani Republike Srbije, žena, majka, je ta koja u vreme vlasti Đilasa i Jeremića, istovremeno se borila sa sopstvenim nezadovoljstvom, sa siromaštvom porodičnog budžeta, vaspitanjem dece i očuvanjem braka. U Đilasovo i Jeremićevo vreme kada su uništili tvornice, napravili su od žene ekonomskog mađioničara da prehrani porodicu. Jel, tako gospodine Đilas i gospodine Jeremić? U Srbiji i regionu, dame i gospodo, majka je sinonim svih vrlina kroz vekove bila, majka je porodični integracioni faktor i vaspitač potomstva. Majka je u Đilasovo i Jeremićevo vreme bila ponižena, zbunjena i unesrećena.

Poštovani narodni poslanici, umesto da su majke radile u tvornicama, a kako će da rade, kada su ih pljačkaškom privatizacijom uništili. Znate šta su radile? Majke su sedele na ćoškovima ulica i prodavale cigarete, jer to je bio jedini način da prehrane svoju decu. Jel, tako gospodine Đilas? Izađi večeras na tv ekrane i reci jeste ili nije. Umesto da se deca ponose majkama, što su i zaslužile, deca su se stidela i zaobilazila ulice na kojima su njihove majke prodavale cigarete. Jel to sada rade u Beogradu? Sada sede u tvornicama većina, tamo gde im je bilo i ranije mesto. Majke su bile primorane da švercuju, da beže od policije, a teraju decu da uče da to ne rade. Kako gospodine Đilas, i gospodine Jeremiću? Odgovorite to večeras građanima Republike Srbije.

U isto vreme vaše vlasti, većina žena bile su očajne od poniženja, kojima ste ih vi izložili, od dece kojima nisu mogle da daju primer, od žrtvovanja koje je prezreno, od straha da deca bez kontrole ne pribegnu drogi, prostituciji, krađi i nasilju. Žene su bile najveća žrtva ekonomskog i moralnog posrtanja Srbije u vaše vreme, gospodine Đilas i gospodine Jeremiću“, rekao je Atlagić.

Gospodine Atlagić, ja sam majka i građanka Srbije. Nijedna od političkih opcija u ovoj državi – nit vaša nit Đilasova il’ Jeremićeva nije mi bliska. Jedna sam od žena koja će uskoro, čim korona prođe odvesti dete na aerodrom i mahnuti mu s iskrivljenim, nameštenim osmehom. Nismo to hteli. Nijedna majka dve trećine mladih koji planiraju da odu ne želi taj trenutak. Naša deca ne odlaze, već napuštaju Srbiju i zato je mamama koje pominjete za nijansu teže, oči im se ugase kad s aerodroma krenu kući.

Sramota me je umesto vas što ne znate da ta deca koja odlaze nisu zaobilazila ulice u kojim su im majke prodavale cigarete, ni nekad ni sad. Deca se ne stide svojih majki ni kad na ćoškovima ulica koje pominjete prodaju svoja tela da bi prehranile tu istu decu.

Deca se majki ne stide nikad, ali majke ih šalju u svet, što dalje odavde, da nikad ne dožive poniženja koja im priređujete i vi i oni pre vas.

Majke u današnoj Srbiji preko društvenih mreža šalju apele za pomoć njihovoj bolesnoj deci. Bespomoćne, slomljene ali jake, verujuće, divne mame.

Majke u današnoj Srbiji trpe nasilje, njih partneri tuku, ubijaju i nemaju gde da se sklone. Kad se obrate državi za pomoć, pravda im je nedostižna, daleka, posebno ako je muž moćnik ili poznaje Peru koji zna Lazu a Lazin teča se slika na televiziji uz slogan „Za našu decu“.

Ne znam ni odakle vam ideja da je majkama mesto u tvornicama, i ne kaže se tvornica nego fabrika. Majkama je mesto tamo gde i očevima – uz decu. Uz vas i vama slične roditelji nisu uz decu jer rade po dva, tri posla – jesti se mora, evo stiže i grejna sezona a struja za poslednjih nekoliko godina poskupela ko zna koliko puta. Imate li vi gospodine Atlagiću kontejnere u svom kraju? Viđate li kao ja na mojoj beogradskoj periferiji majke koje u đubretu traže garderobu za svoje klince? Ne? Mora da ste u nekom finijem delu grada.

Istina je da su žene, baš kao i muškarci i deca ekonomske žrtve sistema već dugo, ali moralno gospodine Atlagiću stojimo ka klisurine. Sram vas bilo što ste pomislili da smo glupe i da smo i sekund poverovale u vaše jeftine demagogije kojim bi nas učite o našim sopstvenim vrlinama.

*

Bonus video:

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram