Smešne, emotivne, potresne – priče naših starih iz karantina

Beba i porodica 01. okt 202015:38 > 22:29
Foto: Privatna arhiva

Povodom Međunarodnog dana starijih osoba koji se obeležava danas, nastao je jedan zanimljiv film koji prikazuje kako su oni provodili vreme u izolaciji.

„Pokušavali su da izgledaju kao da imaju manje od 65 godina kako bi mogli koliko-toliko da prošetaju. Oblačili bi odeću jarkih boja, pustili kosu i stavili velike naočare za sunce. Dragan nije više mogao da izdrži da bude u stanu, pa je sedeo u kolima ispred zgrade, slušao muziku, svirao gitaru, iako ga je policija posmatrala, on nije kršio zabranu kretanja” – ovo je samo jedan deo filma „#seNiorStakeover“ koji prikazuje segmente života starijih sugrađana iz perioda vanrednog stanja, izolacije i policijskog časa.

Film možete pogledati večeras u 19h putem ovog linka.

„#seNiorStakeover:

Film, kao rezultat udruženja Kulturni kutak „Negovanje tradicije u Vojvodini“, obuhvata digitalni narativ kojim se prikazuje kako su se stariji sugrađani i sugrađanke snašli tokom zatvaranja usled izbijanja pandemije kovida 19. Desetoro seniora iz Udruženja penzionera „Seniori“ iz Novog Sada, od kojih je većina uključena i u aktivnosti Novosadskog volonterskog servisa, kroz niz dramskih radionica kreiralo je kratke lične priče na temu izolacije.

Olga Kovač, osnivačica Kulturno-umetničkog društva penzionera i jedna od pokretača Udruženja penzionera „Seniori“, ističe da je snimanje bilo vrlo emotivno:

„Slatko smo se nasmejali pričama onih spretnih, hrabrih, koji su ipak izlazili da udahnu vazduh – život. Njihova domišljatost i kreativnost su izazivali buru smeha. Samo sećanje na vreme provedeno sa zabranom izlaska iz mesta stanovanja – oko 55 dana, kod većine je ostavilo ružna sećanja, tugu i želju da se to nikada ne ponovi. Da, tužni su bili opisi potpunog beznađa, strašne usamljenosti, izopštenosti iz društva, bez zagrljaja i poljupca članova porodice i prijatelja. Blizak kontakt sa drugom osobom, zagrljaj i poljubac su veoma bitni, pružaju pozitivnu energiju i saznanje da je nekome stalo do tebe, a i jačaju imunitet.“

Pročitajte još:

Branka Bajić, dramska pedagoškinja, glumica i autorka projekta, koji je realizovala sa pozorišnim i filmskim rediteljem Filipom Markovinovićem, istakla je kako su tokom izolacije stariji sugrađani pokušavali da „prevare sistem“:

„Pokušavali su da izgledaju kao da imaju manje od 65 godina kako bi mogli koliko-toliko da prošetaju. Oblačili bi odeću jarkih boja, pustili kosu i stavili velike naočare za sunce… Te male prkosi i „pobede nad sistemom” jesu duhovite, ali su svakako pomogle ljudima da žive i prežive. Kao najemotivniji deo izdvojila bih priču i situaciju u kojoj se u toku izolacije, na društvenim mrežama  pojavila „akcija” – uhvati penzionera (pozivanje ljudi da prijave starije sugrađane ako ih vide napolju u njima nedozvoljeno vreme). To je izazvalo na društvenim mrežama salvu smeha i komike, a pitajte penzionere da li je njima to bilo smešno.“

Planirano je da ovaj film svetlost dana, u svom digitalnom izdanju, ugleda baš 1. oktobra, na Međunarodni dan starijih osoba i namenjen je pre svega mlađim generacijama, sa ciljem da se razveju predrasude da su seniori slabi i bespomoćni, da je njihovo vreme prošlo, da su fizički i mentalno spori, kao i da su nesposobni za rad i da ne zaslužuju zdravstvenu negu.

„Svako, bez obzira na starost, ima pravo da ostvaruje osnovna ljudska prava, vodi dostojanstven i samostalan život i učestvuje u društvenom i kulturnom životu. Borba protiv diskriminacije i zlostavljanja starijih osoba uključuje borbu protiv ejdžizma kao strukturnog faktora stereotipizacije“, ističe Branka Bajić.

Olga Kovač smatra da će se prikazivanjem videa na društvenim mrežama promeniti stereotip mladih o seniorima:

„Nadamo se da će mladi shvatiti da smo mi još uvek zainteresovani, a i sposobni da se uključimo u mnoge društvene aktivnosti. Da razumeju da pozne godine života ne smeju biti razlog da zaborave da ti stariji postoje i da mogu, a i znaju, mnogo toga – da stanu sa njima rame uz rame u određenim aktivnostima. Mladi treba da shvate da će i oni vrlo brzo, neće ni shvatiti koliko, takođe biti stari i u ovoj situaciji.“

Ovaj film jedan je od 42 projekta koji su dobili sredstva na Javnom konkursu za lokalne umetnike i udruženja, u okviru projekta „Umetnici. Sad!” fondacije Novi Sad – Evropska prestonica kulture i biće prikazan publici 1. oktobra u 19h putem Fejsbuk stranice Kulturnih stanica.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram