Smem li da primim vakcinu ako hoću bebu

planiranje trudnoće vakcina
Foto: Cobra Team / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia, Ivan Dinić/Nova S

Osim trudnicama, vakcina protiv korone je donela pometnju i ženama i devojkama koje planiraju bebu. Mogu li one da prime vakcinu i, ako to odluče, treba li da čekaju neko vreme do vakcinacije? Treba li možda i da biraju neku konkretnu vakcinu? O tome smo razgovarali sa epidemiologom Zoranom Radovanovićem.

Ovu temu je jutros iznova otvorio imunolog Srđa Janković koji je na RTS-u, između ostalog, govorio i o vakcinaciji žena koje planiraju bebu.

„S obzirom na to da nemamo pouzdane dokaze o bezbednosti, eventualno možemo reći da je racionalno preskočiti planiranje trudnoće u tom trenutku dok se osoba vakciniše. Međutim, saveti da se trudnoća ne planira u nekom budućem periodu su besmisleni“, kazao je imunolog Srđa Janković.

Pročitajte još:

Ipak, i dalje su za buduće mame mnoga pitanja otvorena, posebno jer smo u početku zaista nailazili na preporuke za pojedine vakcine da žene koje planiraju trudnoću u narednih par meseci ne treba da ih prime.

Jedan ciklus posle vakcine

Prof. dr Zoran Radovanović za portal Nova.rs govori ima li, u moru poluinformacija i manjku podataka, pravog saveta o vakcinaciji za žene koje bi da uskoro postanu majke.

„Nema nikakvih indicija da je nešto opasno, ali problem je u tome što nemate dovoljno iskustava, kao i sa trudnicama. Ipak, dosta zavisi i od tipa vakcine. Za buduće majke najbezbednije bi bile mrtve vakcine, tj. kineska vakcina Sinofarm, mada nema nikakvih indicija ni da bi druge bile opasne.“

Dakle, čini se da je kineska vakcina najbolji izbor za buduće mame, budući da je pravljena tradicionalnom metodom.

A treba li nakon primljene vakcine čekati s bebom i koliko?

„Za svaki slučaj, dobro bi bilo da žena koja planira bebu pričeka da nakon što primi vakcinu prođe jedan menstrualni ciklus, pa da u sledećem ciklusu planira bebu. To bi okvirno bilo petnaestak dana posle druge doze vakcine“, kaže epidemiolog Zoran Radovanović.

Profesor ističe da će se vremenom verovatno pokazati da su sve vakcine bezbedne i da nijedna ne ugrožava eventualno začeće, ali je sada jedini problem nedostatak podataka, pa čekamo dokaze da je sve bezbedno.

„Zato, iz tih teoretski minimalnih razloga, možemo da kažemo da se sačeka jedan ciklus pre pravljenja bebe“, kaže doktor Radovanović i ističe i da žene koje prime vakcinu, a ostanu u drugom stanju nikako ne treba da brinu i razmišljaju o prekidu trudnoće.

O vakcini i ženama koje planiraju bebu nedavno je govorila i virusolog Ana Gligić. Kao i prof. dr Radovanović, i ona je izdvojila kinesku vakcinu.

„Ako se žena koja planira potomstvo vakciniše mrtvom vakcinom – 21 dan posle druge doze virus je eliminsan iz tela. Eliminisaće ga antitela koja će se stvoriti. Prema tome, posle mesec, dva od vakcinacije žena koja planira bebu, neće imati ništa od tog sastava vakcine u organizmu – imaće samo antitela, tako da od tada može da planira potomstvo. S druge strane, korona je može napasti za vreme trudnoće, pa više rizikuje da se ne vakciniše. Tako ja mislim“, kazala je dr Ana Gligić, uz napomenu izbor vakcine lična stvar, te su stoga lekari oprezni u preporukama.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram