Slike prvog dana škole u Americi raspalile svađu u Srbiji

Americka skola korona
Foto: Facebook/Houston County School System

Prosvetni radnici i roditelji iz Srbije ovih dana masovno dele fotografije prvog školskog dana jedne škole u Americi.

Od prvog septembra učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole nastavu će pohađati u učionicama, a oni od petog do osmog imaće kombinaciju onlajn i nastave u klupi. Pandemijski početak školske godine izazvao je buru među roditeljima i prosvetnim radnicima.

Americka skola korona
Foto: Facebook/Houston County School System

Ovih dana ljudi na društvenim mrežama masovno dele galeriju fotografija jedne škole u Americi kao primer toga kako treba da izgleda pandemijski prvi septembar. Alibi koji nadležni, to jest naše Ministarstvo prosvete, često koristi je nedostatak sredstava za ovakva rešenja, ali ako pogledajte bolje, videćete da je u pitanju samo odlična organizacija, a od ulaganja vide se samo zaštitni paneli na školskim klupama i dezinfekciona sredstva kojim zaposleni prskaju deci ruke pre ulaska u učionice.

Americka skola korona
Foto: Facebook/Houston County School System

Mnogi postavljaju pitanje – ko će deci utuviti u glavu da drže odstojanje? Možda najbolji odgovor je dala jedna prosvetna radnica koja je napisala „isti oni koji su i utuvili u glavu da se u klupi sedi 45 minuta, a ne šeta unaokolo, da se ćuti dok učitelj priča, da se podižu dva prsta da bi se nešto reklo i sve ostalo što do polaska u školu nisu radili.“

I iako fotografije škole u Americi zapravo nisu o tome, već o organizaciji, logici, idejama i njihovom sprovođenju u delo, naravno da postoje oni kojima ni ovo ne pije vodu.

Americka skola korona
Foto: Facebook/Houston County School System

Vratimo se modelu „Houston County“ oko kojeg su se Srbi ponovo sukobili na mrežama.

Pročitajte još:

Dok su neki oduševljeni kako izgleda prvi dan škole američkih đaka, drugi misle da je ovakvo „novo normalno“ obrazovanje užasno i da deca treba da uče od kuće sve dok ne bude omogućeno da budu nesputana i slobodna.

Ko će svima udovoljiti je između ostalog glavna retorika onih na vlasti, ali iako su mišljenja javnosti podeljena, sigurni smo da su i roditeljima i nastavnicima prioriteti isti – bezbednost i obrazovanje dece.

Americka skola korona
Foto: Facebook/Houston County School System

Kako se vama čine mere zaštite dece i nastavnika u „Houston County“?

The first day for the 2020-2021 school year is a wrap! Whether virtual or in person, our students had a great day. …

Posted by Houston County School System on Четвртак, 06. август 2020.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram