„Slavi nasilje“: Buna u Hrvatskoj zbog reklame s lezbejkama

Cockta
Foto: Promo/Cockta

U Hrvatskoj se pojavila reklama na kojoj dve žene u zagrljaju šalju poruku "Tvoja ljubav, tvoja stvar" za čije je "hitno ukidanje" pokrenuta peticija.

Tvorci peticije za ukidanje i uklanjanje reklame za Cocktu pišu da je „spot erotiziran, slavi nasilje (prikazujući djevojku koja udara mladića koji kleči u predio bubrega) i promiče homosekualni životni stil“.

Kontaktirali smo sa autorkom reklame Marcellom Zanki i zamolili je da prokomentariše peticiju.

„U kampanji smo se vodili osnovnim vrednostima brenda a to je autentičnost, različitost, sloboda i individualnost koje bi trebale povezati, inspirisati i stvarati bolje društvo. Svakako smo pokušali pobuditi reakciju i pozitivne emocije, te napraviti hrabri korak u javnoj komunikaciji – ali izgleda da Balkan još nije spreman za to. Upravo radi toga mislim da je jako bitno konstantno ponavljati priču i to baš u komercijalnim projektima ne bi li napokon više sve oko LGBT-ja postalo normalno i prihvatljivo – radi se o ljudskim životima koji su i dalje u 21. veku potlačeni zbog nekih suludih zatucanih staromodnih stavova. Tome treba stati na kraj i razmišljati o puno bitnijim stvarima zbog kojih propadamo kao društvo“, rekla nam je Marcella Zanki koja je na svom Fejsbuku prokomentarisala da je očekivala i više od 2.500 potpisa u peticiji.

Peticiju je prokomentarisala i pevačica Ida Prester koja se pojavljuje u reklami iz ove kampanje.

„Jedva čekam da maknu erotizirane cure koje se ljube i oblepe zemlju čednim licima naših političara pred izbore“, napisala je.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram