Savet stručnjaka da preživiš do plate posle praznika

trošenje novca
Foto: Kris Ubach and Quim Roser / ImageSource / Profimedia

Prazničnu euforiju oko novogodišnjih i božićnih praznika obično prati šoping, ali i neplanska potrošnja. Uz koje savete, tj. trikove možemo da se organizujemo s novcem da naknadno ne bismo zažalili što smo u dubokom minusu, za Zadovoljnu priča finansijski savetnik Dušan Uzelac.

Kad stignu novogodišnji i božićni praznici, pare se nekako uvek izvuku više nego što bismo želeli. Prilike za nova troškarenja se otegnu otprilike do Srpske nove godine. Ne kažu zato bez razloga za januar da je najduži mesec u godini. Čini se mnogima da plata krajem tog meseca, odnosno početkom februara nikada neće leći. A kako preživeti do nje, odnosno kako raspolagati novcem u ovo doba godine tako da ne upadnemo u duboki minus, za Zadovoljnu govori Dušan Uzelac, finansijski savetnik i osnivač sajta Kamatica.

„Nije pogrešno potrošiti novac, naprotiv. On i služi tome da njime kupujemo život. Ono što u finansijama pravi problem jesu neplanirane potrošnje. Ovo doba godine je vreme darivanja. Prodavci lako izvuku pare jer je atmosfera potrošačka. Jedini način da ne zažalimo zbog neke kupovine jeste da ne dozvolimo da nam ta kupovina napravi problem kasnije. Dobar savet bi bio da se odvoji iznos sa kojim možemo da komforno dočekamo sledeći prihod. Tako će se ograničenje samo nametnuti“, kaže Uzelac.

On otkriva i kako iole sačuvati kućni budžet u dane praznika, tj. šta bi trebalo da nam budu prioriteti, a sa čim bismo mogli da prikočimo.

„Najbolji način da se budžet sačuva je da se stave granice. Teško ih je postaviti i zadržati u tržnom centru jer smo tamo sa ciljem da se novac potroši, a ne uštedi. Zato je dobro imati definisan budžet, plan koji ćemo sprovesti. To ne mora da bude plan u nekoj rigidnoj formi, dovoljno je da se dogovorimo sa sobom da je npr. granica potrošnje 10.000 dinara na ime neke prilike. Nije ni strašno ako se plan ne ostvari i preteramo. Bitno je da je postojao i da se nastavi sa planiranjem. Vremenom će biti sve precizniji i tako će se planiranje savladati. Onda ćemo upravljati finansijama umesto da one upravljaju nama.“

Jedino rešenje – planiranje

Naš sagovornik priča i koliko je zapravo bitno planirati unapred da ne bismo bili u škripcu čekajući platu u februaru. Uostalom, poznato je da je kraj januara najdepresivniji deo godine i jer su praznici za nama, ali i jer smo švorc.

„Jedini razlog finansijskih problema je neplaniranje. Jedino rešenje finansijskih problema je planiranje. Mnogi se uplaše ovog procesa, ali to ne mora da bude naporno. Prvi korak je da nabrojite sve mesečne račune i saberete ih u glavi, pa onda proverite koliko ste to precizno uradili. Pomnožite ih sa 12 meseci, pa ćete videti koliko na šta trošite godišnje. Izračunajte vašu godišnju platu i oduzmite troškove. Ovo su sve dobre vežbe za osvešćivanje.“

Za kraj Uzelac izdvaja i eventualne posledice kojih moramo da budemo svesni iako bismo da u ovo doba godine voljenima uzmemo bar neku sitnicu, a tu su i slavlja, trošak za odeću, obuću. A te eventualne posledice nikako nisu prijatne jer su u pitanju obično kamate zbog minusa, opomene za račune i slično.

„U decembru i januaru niko ne razmišlja o letovanju, a tada će se osetiti posledice ako se zanesemo. Svi problemi sa finansijama nastaju danas, ali se manifestuju tek za šest meseci. Danas upravljamo stanjem na računu za pola godine, i ako smo danas u problemu, uzrok treba tražiti u našim akcijama pre šest meseci. Umerenost je uvek dobrodošla. Novac koristite da kupite lep život tek kada niste to uspeli bez novca. Pažnja je najveći poklon, bio i ostao. Samo su nas ubedili da ona mora da ima oblik i da se kupi, a to nije tačno.“

BONUS VIDEO: Bakšiš – Ko je škrt, a ko lak na napojnici

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram