Saopštenje britanskih stručnjaka o vakcinama i plodnosti

Beba i porodica 28. feb 202113:23 > 13:25
Foto:TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Moguć uticaj vakcine protiv kovida na reproduktivno zdravlje žene i dalje je aktuelno pitanje, a stručnjaci su sada izdali zvanično saopštenje za sve koji su brinuli zbog pogrešnih informacija.

Britanski Kraljevski koledž babica i Kraljevski koledž akušera i ginekologa (RCOG) izdali su zajedničko saopštenje o neistinama koje se šire, a tiču se efekata vakcinacije na plodnost žena.

„Ne postoji biološki mehanizam kojim bi trenutne vakcine mogle da izazovu bilo kakav uticaj na plodnost žena“, rekao je Edvard Moris, predsednik RCOG, a prenosi The Guardian.

Britansko društvo za fertilitet takođe je objavilo da „nema apsolutno nikakvih dokaza ni teorijskih razloga da bilo koja od vakcina utiče na plodnost žena ili muškaraca“.

I to se ne odnosi samo na one koji žele u nekom momentu da postanu roditelji. Ljudi koji imaju problem sa sterilitetom, kako se navodi, mogu da započnu lečenje odmah nakon vakcinacije, a oni koji doniraju jajašca ili spermu mogu da prime vakcinu. Žene koje su imale ponovljene pobačaje i sada pokušavaju da zatrudne, ne moraju da odlažu vakcinaciju.

Pročitajte još:

Raj Matur, predsedavajući izvršnog odbora Britanskog društva za plodnost, rekao je da postoji vrlo malo razloga za skeptičnost u vezi s vakcinama, ali da su mnogi, čak i među zdravstvenim radnicima, izrazili zabrinutost.

„Ona je zasnovana na pogrešnim informacijama, ali nažalost postoji. Vakcinacija vam ne sprečava da zatrudnite i najbolji je način da smanjite rizik od zaraze kovidom kada ste trudni“, rekao je za Observer.

Virdžinija Beket, specijalista reproduktivne medicine, podsetila je da su dezinformacije na tu temu proistekle iz komentara bivšeg zaposlenog u kompaniji Fajzer koji je u međuvremenu diskreditovan, ali da se, s druge strane, sigurno zna da kovid 19 može da bude opasan za trudnice.

Na vrhuncu poslednjeg talasa, 9 odsto svih pacijenata na intenzivnoj nezi u Velikoj Britaniji bile su trudnice i porodilje, rekla je ona.

„Imali smo neke zaista bolesne pacijentkinje u poslednjem tromesečju trudnoće i videli smo trostruko povećanje ranih porođaja. Svi mi želimo da učinimo sve da zaštitimo svoje šanse za izgradnju porodice. Ali izbegavanje vakcinacije je loš način, posebno jer znamo da kovid neće nestati“, istakla je Beket.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram