Roditeljske Viber grupe pred rekreativnu u Srbiji su novi krug pakla

Foto: Shutterstock

"Je l' da nose gumenjake? Kako će da se preobuju ako se nakvase?"

Legende, izdržite! Roditeljima mlađe školske dece koja se spremaju na rekreativnu ovih dana, treba dati posebne medalje za izdržljivost na roditeljskim Viber grupama. Jedna mama dva dečaka iz Beograda je sa nama podelila samo mali deo prepiske koji se tu vodi već neko vreme.

„Je l’ da ponesu dva ili tri para dugačkih gaća. Ako ponesu dva, možda im bude malo, nakvase se oni brzo, ali šta će im tri para, neće se oni kvasiti. Dobar dan, da li Pavle da ponese duks ili šuškavac? Je l’ će deca nešto jesti na rekreativnoj? Kakvo je vreme tamo? Da ponese Sofija kremu za sunčanje, znate, brzo će da izgore na planini. Poneće i Maksim kremu. Super, spakovaću i ja Nini za svaki slučaj, bolje da imaju tri litra, nego da izgore.

Je l’ da nose gumenjake? Kako će da se preobuju ako se nakvase? A tableta protiv mučnine, da l’ se pije pre puta ili tokom?

Da li da nose sendviče i za nazad, da ne budu gladni u povratku?“

I to je samo priprema za putovanje na kom, sudeći po pitanjima, zaključcima, opaskama – deluje kao da klince učitelji umesto na Taru vode na specijalnu misiju Ilona Maska u svemir. A onda se stigne na odredište. I šta ćemo sad?

„Kad stignu krene 1.800 fotki dnevno, tvoje dete na tri, a i tu je tridesetoro i sitna fotka, oči da ti ispadnu. A onda roditelji u nizu: Bravo! Jaaaao što su slatki! Bravo, učiteljice. Jao Pavle nema kapu. Stavite Jovani kačket. A gde je Strahinji rančić. Jesu poneli vodu? Malo je blatnjavo. Je l’ jako sunce? Imaju užinu?“

Šta li tek preživljavaju učiteljice i učitelji? Njima dati beneficiran radni staž.

Neke stvari se nikad ne menjaju, pa ni večite priče roditelja o „dnevnicama“ prosvetnih radnika na rekreativnim i ekskurzijama. Jer oni su kod nas baš poznati kao ljudi koji zarađuju gomilu love i samo gledaju kako nešto da ućare. Kad su vam cene previsoke, što ne driblate agencije i direktore škola nego uvek one koji vam čuvaju decu danonoćno i odgovaraju vam na Viberu na „je l’ piškio?“

Kako je to lepo sročila jedna super mama koju poznajem – isproban trik za slom nerava sabajle: dve noći uoči dečje rekreativne pred spavanje uključi notifikacije roditeljske grupe.

A rekreativne su samo jedna grupa, ovih dana bilo je i nekih novih u kojima je bilo ovakvih primera. Učiteljica piše: „Dragi roditelji, zbog situacije sa bombom , deca ne idu u školu. Ovde ću vam pisati šta treba da rade, molim vas da pažljivo pratite šta postavljam. Hvala, učiteljica.“ Na to stiže odgovor jedne mame da joj je ćerka osvojila zlatnu medalju iz nečega, na šta 38 roditelja, pojedinačno pišu: bravo!

I onda kažu ženama – nađi vreme za sebe. Možda, kad isključe internet.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram