(FOTO) Lift u beogradskoj zgradi ima najlepše vesti

Foto:google.com/maps

Zgradu u Bulevaru despota Stefana 68b nedavno je posetila roda - i to ne jedna, već više njih! Naime, u ovoj zgradi se dogodio pravi bebi bum: rođeno je čak petoro dece od aprila.

Usred pandemije koronavirusa i svih crnih vesti, konačno smo dočekali i jednu jako lepu. Stanari jedne zgrade u Beogradu, koja inače važi i za najuređeniju u čitavoj prestonici, u svom liftu mogli su da pročitaju najradosniju vest o dolasku malih komšija: Stefana, Pavla i Vukana.

Posle stalnih obaveštenja o higijeni, dezinfekciji i drugihsumornih stvari koje su naša nova svakodnevnica, ovo obaveštenje je definitivno popravilo dan komšijama, piše „Sputnik„.

Otac bebe Stefana, Dušan Stojanović, priznaje da uopšte nije lako proširiti porodicu u toku korona krize.

„Kada je virus stigao u Srbiju, privatna klinika na kojoj je supruga održavala trudnoću je stopirala preglede, u kući smo imali i onkološkog pacijenta, tako da smo morali da budemo jako oprezni, starije dete nismo slali u vrtić, ja sam radio od kuće. Izborili smo se nekako, a pošto je korona ušla i u bolnicu Narodni front, Stefan je stigao kući već nakon tri dana, iako je rođen carskim rezom“, priča za Sputnik tata Dušan.

Lela, njegova supruga koja je inače inženjer saobraćaja, za Dušana je najveća heroina. On je ponosan na nju jer je izdržala da ne izađe iz kuće nekoliko meseci, a nije dozvolila ni da joj hormoni pojačaju strah. Njihovo dete će takođe videti spoljni svet kada primi prvu vakcinu. Bez obzira na to, ima i svog velikog brata Uroša, koji mu se najviše obradovao.

„Razmišljamo o putovanju, ali sve je neizvesno, trenutno je neizvodljivo čak i da se ode u neku banju, jer i tamo se proširio virus, Sokobanja je kovid bolnica. Gde god smo hteli da odemo, plan je propao, tako da ostajemo ovde ili idemo kod babe i dede na Zlatar, kad malo ojačamo“, kaže Dušan.

Posle dolaska malog Stefana na svet, na adresi Bulevar despota Stefana 68b ponovo je bilo povoda za zdravlje. Rodila se jedna devojčica – Alisa, a ubrzo nakon nje i dečak koji je postao peta beba rođena u ovoj zdgradi usred pandemije. To je bio mali Aleksej.

„Odlučili smo da se zove Aleksej, da bi ime bilo i srpsko i rusko, našli smo kompromis. Iako nije bilo planirano, porodila sam se u Moskvi“, ispričala je za „Sputnik“ iz Moskve Jelena Zvezdanović Lobanov, koja sa suprugom Mikhailom živi u najradosnijoj zgradi Beograda.

„Počela je izolacija zbog koronavirusa, obustavljen je međunarodni avio-saobraćaj, tako da smo ostali ovde u Moskvi. Inače, u planu je bilo da se vratimo za Beograd, da se tu porodim. Moji još nisu videli bebu, ali takva je situacija. Niko se nije nadao da će se ovo desiti, ova korona nas je prosto iznenadila“, kaže Jelena Lobanova.

Lobanova radi kao naučna saradnica u Institutu društvenih nauka u Beogradu, a bila je u Moskvi na istraživačkom boravku kada je došlo do porođaja.  Njen suprug Mikhail je docent na Univerzitetu Lomonosov, a radi i u Moskovskoj školi ekonomije, koja sarađuje sa njenim Institutom.

„Ovde su ljudi i celo društvo pod velikim pritiskom zbog korone, ali imala sam puno sreće, porodila sam se u Centralnoj kliničkoj bolnici, takozvanoj Kremljevskoj bolnici, jednoj od najboljih u Rusiji. Prezadovoljna sam uslovima, zdravstveni sistem je na takvom nivou da mi o tome jednostavno možemo samo da sanjamo“, ispričala je ona za Sputnik.

Aleksej ima šest i po godina stariju sestru Tatjanu, a porodici je baza u Beogradu, iako su često u Rusiji. Njihovo dete svakako će imati sa kim da se igra kada poraste, jer tu su Stefan, Pavle, Vukan i Alisa, njegovi drugari iz doba korone.

Roditeljstvo u doba korone:

Deca imaju sreće da žive u najorganizovanijoj zgradi srpske prestonice, pa će biti obasuti poklonima. Pokloni za decu stižu i tokom novogodišnjih praznika i pred polazak u školu.

Upravnica zgrade Biljana Vukosavljević trudi se da se sve uredno dezinfikuje,  a svim stanarima zgrade na raspolaganju su biblioteka i letnji bioskop na krovu, koji je u vreme korone i šetalište pod strogim nadzorom i posebnim merama. Njena posvećenost i dobra volja, kažu za Sputnik stanari, ne može nikoga da ostavi ravnodušnim, pa se svi rado odazivaju humanitarnim akcijama koje organizuje, bilo da je reč o pomoći drugim komšijama ili kupovini klima uređaja za beogradska porodilišta.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram