Razbijamo glupe mitove o samohranim roditeljima

Mama
Foto: Oleg Elkov / Alamy / Alamy / Profimedia

Biti samohrani roditelj je posao sa punim radnim vremenom i prekovremenim satima. Priče o razbijenim porodicama, nedostatku roditeljske ljubavi, o tome da se žene mnogo bolje snalaze u samostalnoj brizi o detetu, samo su neke od uobičajenih pretpostavki o samohranom roditeljstvu kojima svedočimo. Pokušali smo da razbijemo neke od ukorenjenih mitova.

Majke su bolji samohrani roditelji od očeva

Statistički je tačno da je mnogo veći broj samohranih majki ili žena kojima je sudski dodeljeno puno starateljstvo nad decom, ali to ne znači da su majke uvek bolje u roditeljskoj ulozi od očeva. Možda nemaju urođen majčinski instinkt, ali suočeni sa stvarnošću, očevi se adaptiraju na situaciju da imaju bespomoćno biće o kojem moraju da se staraju, što je normalna reakcija svake odrasle osobe.

Ne zaboravimo na činjenicu da u svetu sve više muškaraca uzima porodiljsko bolovanje. Još jedan stereotip je da se žene slabije snalaze u podizanju dečaka, a muškarci u odgoju devojčica.

Samohrani roditelji – žrtve i superheroji

Riz
Foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Činjenica je da u situaciji kada ste jedina osoba na koju spada briga o detetu nemate izbora – niko ne dolazi da vas zameni, morate da se snađete, bez obzira na situaciju.

Podeljeni između zarađivanja za život i odgajanja deteta, svakodnevica može postati isuviše naporna, ali to ne znači da samohrani roditelji traže da se tretiraju kao žrtve nesrećnog spleta okolnosti i surove sudbine.

Uglavnom je reč o potrebi da se njihov trud prepozna i ceni, nikako sažaljeva. Potrebna je velika snaga i odricanje da se samostalno podigne i školuje jedno, a kamoli više dece, ta snaga treba da bude hvaljena, a ne sažaljevana. Sa druge strane tretiranje samohranih roditelja kao svemogućih takođe nije dobar pristup. Davanje epiteta „superheroj“ ili „majka lavica“ na neki način romantizuje ovu inače jako tešku ulogu.

Deca bez jednog roditelja su uskraćena od ljubavi

Sigurno ste mnogo puta čuli kako upravo deca koja su odrasla bez oca ili majke kažu kako im ništa nije falilo tokom odrastanja, kako su bili obasuti ljubavlju i pažnjom.

Reči dece su najbolja potvrda da to ko ti je roditelj ili koliko ih imaš ne znači uvek da nečeg imaš na pretek ili da ti nešto fali. Nikad ne potcenjujte snagu samohranog roditelja da detetu pruži više nego dvoje, kada nemaš na koga da osloniš, motivacija je veća.

Deca samohranih roditelja pate od psiholoških problema

Možda ste primetili jednu modernu pojavu koja kruži društvenim mrežama. „Daddy issues“ (problemi s tatom), „Mommy issues“ (problemi sa mamom) ili „bez oca“ sugerišu da je nečije ponašanje direktno izazvano činjenicom da je odrastao/la bez jednog roditelja, ili pažnje jednog od roditelja.

Tačno je da deca odrasla u zdravoj porodici sa oba roditelja imaju manje tendencija ka problematičnom ponašanju i poremećajima izazvanim traumama, ali to nije uvek slučaj, niti potvrđuje da samohrano roditeljstvo proizvodi suprotne rezultate. Genetika, osobine roditelja, količina pažnje, okruženje – samo su neki od faktora koji utiču na to da li ćemo odrasti u psihički zdravu i funkcionalnu odraslu osobu.

***

Bonus video: Poznate mame u borbi za starateljstvo nad decom


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram